Lipsa crasă de cultură politică lasă urme adânci. Nu poţi să te apuci tu politician imberb să o iei peste picior pe Angela Merkel, cel mai puternic lider european la zi. Declaraţii de genul „România nu este colonia Occidentului” fac dictatorii încolţiţi, care nu mai au ce pierde şi nu pot pentru nimic în lume să-şi concilieze viitorul cu lumea civilizată. Muţi oameni, începând cu aparatele ministerului de Externe şi ale Președinției şi terminând cu think-tank-uri onorabile, au muncit ani la rândul pentru a crea o relaţie diplomatică cu Germania şi cu statele Occidentale. Toată această muncă a fost aruncată la gunoi de o declaraţie bățoasă şi stupidă a unui premier neexperimentat. Acest premier nu mai are niciun viitor în relaţiile cu lumea civilizată, pur şi simplu nu va mai putea susține dosarele României. Kaput! Şi avem dosare importante: politica de coeziune (unde ne-am asumat un oarecare leadership onorabil) să continue, politica agricolă comună, piaţa muncii, Schengen, etc.

Ciprian CiucuFoto: Arhiva personala

Motivul pentru care Angela Merkel nu a ieşit mai devreme cu declaraţii, aşa cum a făcut-o astăzi, a fost acela că a stat să se documenteze, să analizeze, să fie în cunoştinţă de cauză înainte de a lua o poziţie. Blitzkrieg-ul românesc i-a luat prin surpindere pe nemţi, care au avut nevoie de timp pentru a-şi da seama de garvitatea faptelor petrecute.Într-un imens contrast, Victor Ponta i-a răspuns într-o doară, pe nişte holuri, ce i-a venit lui în minte: că nu ea votează, că nu suntem colonie (de parcă cineva ar fi indus măcar acest lucru) şi în silul polemic tipic balcanic, imatur: “Sunt convins ca pe 30 iulie niciun creștin-democrat german nu o să-şi mai permită sa jignească poporul român.”

Un lider politic adevărat şi-ar fi dat seama imediat de consecinţele grave pe care le poate aduce o declaraţie făcută la acest nivel. Ar fi tăcut, şi-ar fi adunat consilierii într-o celulă de criză, ar fi gândit la rece şi ar fi ieşit cu o declaraţie prin care să mai spele cămaşa. Dar nu! Victor Ponta dă replici ca la emisiunea lui gâgă Gâdea.

Subliniez: „să-şi permită”. Ooo, păi dacă este ne gândim la ce-şi poate permite un politician de calibrul doamnei Merkel, mă rog să nu ne confunde pe noi românii cu guvernul lui Victor Ponta. Instrumentele pe care le are îndemână sunt extrem de numeroase, sunt democratice şi au la bază tratate la care am aderat şi pe care astăzi ne bazăm ca pe nişte centuri de siguranţă pentru a nu fi aruncaţi iarăşi în afara istoriei.

Şi drept dovadă, imediat, Liderul socialiștilor din Bundestag-ul german, Frank-Walter Steinmeier face o declaraţie echivalentă cu un knockout: “Normele democratice si standardele parlamentare sunt încălcate în România”, moment în care mitul partizanatului politic pe familii europene a căzut! Într-o etică kantiană, familiile politice europene, ţin mai mult la statul lor de drept decât la membrii de familie care o iau pe căi greşite.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro