Deschizi presa internationala si nu poti sa nu vezi ca peste tot este instaurata o stare tacita de alerta. Guvernele occidentale nu mai stiu cum sa se pregateasca pentru ce va veni. Ratingul Frantei insasi incepe sa fie sub presiune. Bancile olandeze retrogradate, grecii se pregatesc de vot si cumpara conserve cu portbagajul, Banca Mondiala atrage atentia, FMI avertizeaza… etc.

Foto:

Deschizi fluxurile de stiri de la noi: Guvernantii sunt pe o cu totul alta planeta. Problema lor e ICR-ul, Arhivele Nationale, studierea comunismului, alimentarea unei dispute constitutionale inutile privind reprezentarea statului la o intrunire internationala, TVR-ul si meciurile de fotbal. Totul pe un fond de vendeta in care stalinismul si puerilitatea se imbina caragialesc. Ramai perplex. Numai Daianu Daniel, consiler al Primului Ministru, sa nu fii zilele astea.

In aceste conditii, privirile se intorc automat, vrei nu vrei, spre Opozitie. Societatea civila poate face cat poate face. Nu mai mult. Pentru ce va urma este nevoie ca in zona politica sa existe o alternativa sau cel putin o opozitie solida. O tara in criza, intr-o Europa in criza, are nevoie ca sistemu-i de guvernare sa functioneze cat se poate de bine, pentru a raspunde provocarilor.

Date fiind conditiile, intrebarea naturala este: Ce face Opozitia? Bun. Au trecut alegerile, s-au clarificat lucrurile. E momentul regruparii si relansarii. Care-i planul Opozitiei? Care-i planul pe care Opozitia politica, parlamentara si partinica (asa numita reformista si de dreapta) il propune sustinatorilor ei si electoratului roman?

Planul, asa cum reiese de pe acest portal

Cititorii nostri vor spune imediat: Pai e simplu. Regruparea rapida a tuturor fortelor reformiste pe o platforma comuna. O platforma care sa federeze mai multe curente si orientari si care sa fie deschisa unei inoiri profunde: (a) in resursa umana; (b) in mod de gandire si atitudine; (c) in mod de organizare si comunicare publica. O entitate noua, cu figuri noi, cu un suflu nou. O forta care sa construiasca pe fundamentele, capabilitatile si experienta partidelor si organizatiilor afine (intre care PDL este evident central si crucial) dar cu o deschidere noua catre societate si catre viitor.

Societatea s-a schimbat, generatiile s-au schimbat. Sistemul politic a ramas inchis, tribal, clientelar, retardat idologic si intelectual. Este in urma vremurilor, impermeabil la schimbarile calitative in bine din societate. Opozitia reformista trebuie sa profite de conjunctura care, in ciuda aparentelor, ii este de fapt extrem de favorabila azi, si sa capteze suflul nou ce vine dinspre societate.

Sigur ca o societate in care majoritarii, in coniventa cu politicenii, folosesc aparatul de stat ca sa spolieze sau sicaneze minoritatea dinamica, productiva si creativa, nu se poate schimba peste noapte. Dar minoritatea poate face un lucru minimal: Crearea unei formule politice de auto-aparare. In fata abuzurilor si spolierii de catre politiceni si stat, aceasta minoritate poate si trebuie sa-si creeze un brat politic apt sa le apere interesele.

Dupa alegerile recente, lucrul acesta se pare ca este inteles si evident pentru cititorii si comentatorii acestui portal: Inoire radicala, deschidere profunda catre grupurile sociale si organizatiile interesate sau relevante, reorganizare fundamentala, rebranduire si trecerea de la o politica generalista si populista la o politica defensiva, strategic focalizata si organizata in jurul intereselor si identitatii unui set bine definit de grupuri si paturi sociale.

Deci asta au inteles analistii si cititorii nostri. Cine se indoieste, sa reciteasca publicistica si comentariatul din ultima saptamana.

Intrebare: Catre cine se indreapta sperantele lor in punerea in practica a acestui plan?

O analiza rudimentara de continut ne arata ca exista doua puncte focale: PDL si MRU.

MRU a anuntat déjà ca vrea sa construisca infrastructura pentru o platforma civica pe care ar putea avea loc aceasta regrupare de forte. Ca de fapt a si inceput sa o faca.

Intrebare: Care-i planul PDL? Si aici am ajuns la partea frumoasa.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro