Este foarte probabil ca toţi oamenii planetei să contribuie la procentul universal de prostie. Unii, însă, decid să se trateze. Cel mai bun instrument pentru infuzia necesară de inteligenţă și prospețime a minții rămâne totuşi întâlnirea cu marile cărţi – „the great books tradition”. Din dialogul viu şi nevăzut cu spiritele luminoase ale ultimelor două milenii și jumătate se naşte umilinţa recunoaşterii a ceea ce, tonic şi exact, înţelepciunea populară numeşte „lungul nasului.” Geniul, ca şi sfinţenia, emană mereu un parfum aparte. Din contactul permanent cu arhivele cunoaşterii rezultă, cel mai adesea, o înțelegere mai calmă a umanității noastre.

Mihail NeamtuFoto: Arhiva personala

Biblioteca rămâne însă o instituție neglijată sau dispreţuită de administrația centrală sau locală. Ne-am bucurat recent pentru inaugurarea bibliotecii naţionale. Ceea ce nu putem uita este sărăcia lucie a achiziţiilor livreşti din bibliotecile comunale, pustia lexicală din frazeologia jurnaliştilor sau relaţia comică a parlamentarilor cu limbile străine. În lumea internetului, practica lecturii pare un răsfăţ nepermis. Dezbaterea publică a ajuns să fie confiscată de bătrâna doamnă prostia, ieşită locvace la plimbare pe toate canalele.

Televiziunile se scaldă zilnic în apele otrăvite ale stupidităţii. De ce? Pentru că respectul discret al clasei de mijloc pentru biblioteca personală s-a prăbuşit definitiv sub presiunea altor urgențe: plasme, sisteme digitalizate, high-technology. În puținele lor momente de răgaz, oamenii activi aleg adesea distracția televizuală. Dinspre licee, apar duzine de analfabeţi mediatici şi tot atâta obrăznicie ignară. Neuroni dezhidrataţi, sinapse lenevind la pupitre, ambuteiaje silogistice cu doldora şi zeci de „talk-shows” ratate – toate în dispreţul pentru cultura ideilor şi tradiţiilor bibliofile ale modernităţii. Acum câțiva ani, emisiunea pritocită de un profesor universitar și un scriitor consacrat ne uluia săptămânal prin elogiul clămpănelii şi iureşul frivol al comentariilor de bufon. Fiecare Românie pre limba poeţilor piere!

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro