Joi, 10 mai, va fi al n-spelea termen in Trofeul Calitatii, unul din dosarele inculpatului Adrian Nastase. In acest dosar, fostul premier – personificarea coruptiei dupa cum s-au exprimat judecatorii in motivare - a fost condamnat la doi ani cu executare. Nastase a facut recurs. Abia acum justitia va da proba de foc a independentei sale. Abia azi, dupa instalarea Guvernului USL, judecatorii si procurorii au ocazia sa convinga ca s-au schimbat, ca progresele din justitie sunt ireversibile. Stiu ca numerosi magistrati s-au speriat, ca se intreaba ce-i de facut, ca unii se tem. Sa-si faca meseria liberi si fara frica!Sa pronunte o sentinta, de achitare sau condamnare, dar sa judece! Probele de foc se cheama Nastase, Voiculescu, Oprisan, Voicu, Mazare si restul numelor pe care le puteti urmari mai usor in sectiunea dosare de coruptie de pe HotNews.ro

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Sa-si respecte statutul de magistrati independenti! Sa vorbeasca si sa denunte public orice presiune politica! Sa nu se plece! Nu au de dat socoteala nimanui, raspund doar in fata legii. Romania nu se mai afla in epoca neagra din 2000-2004, chiar daca omul fostului premier, Titus Corlatean, a ajuns ministrul justitiei. Chiar daca acest politician crescut in umbra lui Adrian Nastase ameninta procurori ca vor fi arestati daca stapanul sau va fi achitat. Ignorati acest mic slujitor al unor interese mari! Poate va scapa marea miza: de magistrati depinde regresul de avansarea valorilor democratice in Romania. De ei depinde cum va arata arhitectura acestui stat in viitorul apropiat. Vom avea iarasi un stat captiv sau vom consolida un stat de drept?

Nu are cine ce sa le faca magistratilor cata vreme isi fac meseria onest, profesionist si curajos. Avem astazi mai multi procurori si judecatori liberi decat acum zece ani. Cu totii au gustat din plin aerul tare al liberatii si l-au utilizat cum au dorit. Au avut ocazia sa faca orice. Cine isi imagina asta cu ani in urma? I-ati vazut infruntandu-l la scena deschisa pe seful statului, l-au contestat si sanctionat fara rezerve cand a fost cazul. I-ati vazut eliberandu-se treptat de prejudecata ca politicienii sunt intangibili, de mitul impunitatii, de ideea nefasta ca exista bariere care nu pot fi trecute, spatii interzise. Au arestat, anchetat si trimis in judecata ministri, parlamentari si politicieni de rang inalt, de la putere sau din opozitie, i-au condamnat sau achitat. Au aplicat legea bine sau prost, au fost criticati sau incurajati, dupa caz. Sistemul a facut, cu pasi mici, progrese vizibile, notate in toate rapoartele de tara ale Comisiei Europene.

Insa nimeni nu s-a atins de independenta lor. Cine a dorit a iesit complet de sub talpa politicienilor. Pentru asta, magistratii trebuie sa le multumeasca Moncai Macovei, Guvernului Boc, Comisiei Europene, Ambasadei SUA, chiar si lui Traian Basescu. A incercat, cu siguranta, Parlamentul, unii politicieni, sa le puna piedici. N-au reusit ca altadata. Justitia si-a vazut de mersul ei, chiar daca mai impiedicat si mai lent decat ne-am fi dorit multi. Ar dificil pentru Guvernul Ponta, pentru Titus Corlatean sau pentru viitorii sefi de la Parchetul General sau DNA sa-i ingenuncheze la fel ca acum zece ani. Romania se afla totusi sub monitorizarea MCV. Derapajele politice majore sunt sanctionate pe loc la Bruxelles. Opinia publica interna s-a maturizat, a inteles valoarea unei justitii independente. Nu mai apasa tacerea asurzitoare din timpul Guvernarii Nastase. Publicatiile online, retelele de socializare, numeroasele televiziuni de stiri nu pot fi reduse toate la tacere.

Ma numar printre cei care se tem ca guvernul USL va face tot posibilul sa incalce la loc justitia. Cred ca Gruparea Mazare-Oprisan, Catalin Voicu, Adrian Nastase, Dan Voiculescu si toti cei amenintati in justitie de posibile condamnari, fiind trimisi in judecata, cauta disperati sa intre cu bocancii in independenta judecatorilor si procurorilor, sa-i intimideze, sa scape de dosare. Se vor bizui, poate, pe oportunismul din sistem. Se vor fi gasind destui obedienti si fara scrupule. Insa cred ca exista o masa critica de profesionisti, de oameni tineri. Pe multi ii cunosc, ii admir si respect. Acum a venit cu adevarat vremea lor. Acum, cand vremurile se anunta mai grele, au ocazia sa-si apere libertatea castigata in toti acesti ani. Teama de recul, de restauratie, asta da. Insa nu dezarmarea, resemnarea si neputinta pe care multi o vor fi resimtit acum zece ani. Lumea s-a schimbat.

Vad ca Adrian Nastase imi tot poarta de grija pe blog. Imi transmite ca se gandeste cu nostalgie la Carol Sebastian, unul dintre jurnalistii de la care am invatat multe, incepand cu BBC, EVZ si, in fine, la Cotidianul. Astazi retras din profesie. Nostalgia lui Nastgase dupa Sebastian suna a ironie sinistra. E felul sau de a sugera usor amenintator ca s-ar putea sa dispar la randu-mi din presa, ca as putea avea soarta lui Kuki. Pot sa-i promit ca ma voi stradui sa nu se intample.

Sau poate, cine stie, intr-un acces de masochism, chiar ii pare rau dupa Carol. Pentru cine nu-si aminteste: Carol Sebastian a ramas un exemplu pentru multi jurnalisti ai generatiei mele, un mare profesionist, un om liber si curajos. Un adversar redutabil al abuzurilor din regimurile Iliescu-Nastase. El insusi a fost cel mai aspru judecator al sau, aplicandu-si o condamnare morala pe care n-o merita.

Ma uit insa la Adrian Nastase. Ce vad? Un inculpat fricos si las, castrat de simtul ridicolului, dispretuit. Vad un politician agresiv si amenintator, facand glumite obraznice pe tema procurorilor, vesel ca a scapat de neagra opozitie. Vad un personaj plin de tupeu declarand, odata instalat pupilul sau la justitie, ca se va ingriji de independenta magistratilor. Vad un inculpat cautand sa-si amane la nesfarsit procesele doar-doar se vor prescrie.Vad un inculpat condamnat in prima instanta pentru santaj si coruptie, tremurand la gandul ca si-ar putea pierde libertatea. Vad un inculpat si cam atat, un inculpat agitat visand sa conduca din nou o tara impreuna cu alti inculpati.