La capatul celor patru ore petrecute duminica printre pedelistii mobilizati la Sala Polivalenta pentru lansarea candidatilor la alegerile locale ramane o intrebare: MRU sau Blaga? Nimeni din partid nu mai pare sa creada azi in Emil Boc si garnitura instalata acum un an la conducerea PDL. Mai toti spun ca trebuie rapid inlocuita. Cum, cand si, mai ales, cu cine? Asta pare sa framante astazi un partid aflat in cautarea unui nou lider providential. Numerosi pedelisti se asteptau, duminica, ca Mihai Razvan Ungureanu sa-si anunte inscrierea in partid. N-a facut-o, preferand un discurs ambiguu, din care se poate intelege orice.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Pentru multi, premierul debarcat pare sa reprezinte speranta revitalizarii partidului. Pe durata evenimentului, trei personaje au electrizat sala: MRU, chiar daca a avut un discurs finalizat cu un indemn cam stangaci (fiti ungurenii mei), presedintele Traian Basescu, in ciuda faptului ca a aparut meteoric sub forma de personaj intr-un filmulet care ilustra eforturile PDL in lupta cu criza economica si Vasile Blaga, pozand la finalul evenimentului in tatucul protector al partidului.

Insa MRU a avut succes, sala l-a primit bine. In tot cazul, mai bine decat au facut-o liderii aflati la tribuna. Acestia pareau sa inghita cu noduri un corp strain cam sofisticat pentru gusturile lor ceva mai simple. Personaje ca Teodor Baconschi sau Monica Macovei arata si astazi ca nuca in perete cand la astfel de adunari, in mod traditional, pedelistii incep sa cante si sa danseze cu menestrelii Aurel Tamas sau Sava Negrean Brudascu.

Si totusi, nimeni n-a inteles in final ce se va intampla. Il va primi partidul cu bratele deschise pe MRU, invitandu-l sa preia conducerea? Unii spun ca e utopic sa crezi ca Vasile Blaga, astazi seful de facto al PDL si coordonatorul campaniei electorale, va lasa puterea din mana. Blaga a pierdut acum un an in fata unui Emil Boc impus de Traian Basescu. Astazi pare sa fi venit vremea revansei. Daca va obtine un scor rezonabil la alegeri, presedintele Senatului va revendica in mod legitim conducerea PDL. Cu totii par de acord ca pana la alegerile locale din iunie nu se vor produce schimbari majore, Boc va ramane presedinte, Blaga va coordona campania si ca abia dupa se va putea vorbi de un Congres Extraordinar.

Am stat de vorba, duminica, cu destui lideri convinsi ca MRU a fost debarcat chiar de PDL, mai bine zis de un mic grup interesat. "Adica noi l-am dat jos pe MRU de la Guvern ca sa-l aducem sef in partid? Tocmai asta era problema lui: incepuse sa creasca in sondaje, era un pericol pentru ceilalti. Iar omul care l-a dat jos se afla acolo, in sala", mi-a spus unul dintre pedelistii cu state vechi in partid.

Prin urmare, vedem o prapastie intre aspiratiile unor lideri si asteptarile interne. Pedelistii de rand s-au saturat si de Blaga, si de Udrea si de Boc si de Anastase si vor altceva. In schimb, unii lideri simt ca e vremea sa-si ia partidul inapoi. "Garda veche moare dar nu se preda", a fost semnalul de lupta interna dat de Adriean Videanu. Si, totusi, ce vor face cu MRU si capitalul sau de simpatie interna? Care sunt planurile fostului premier? Va alege drumul scurt sau drumul lung? Va accepta o functie cadou, se va lasa prins in insectarul de "achizitii frecventabile", eventual pus in fruntea celorlalti intelectuali din partid? Sau va alege drumul lung si riscant al unei noi constructii, care presupune sacrificii personale, efort si ratarea asumata a alegerilor din 2012? Inca nu a dat clar un raspuns categoric, desi pare sa fi ales.

Pana una alta, il vedem preluat discret, introdus treptat in viata intima a partidului, participand la exercitii de socializare cu liderii PDL prin restaurantele Capitalei. Daca va continua pe acest drum ma tem ca MRU va deveni dintr-o speranta inca o deziluzie, ca va sfarsi inghitit de sistem cum s-a intamplat cu multi altii, devenind mai devreme sau mai tarziu inca unul "de-al lor". O anumita pornire spre oportunism manifestata in trecutul sau politic il impinge, din nefericire, in aceasta directie.

Poate ca exact asta isi si doreste "garda veche": sa se foloseasca de popularitatea lui MRU dar sa-l controleze perfect. Sa-l plimbe prin tara, sa puna umarul la lansarea unor candidati, sa-i ocupe timpul, sa-l integreze usor in retelistica intereselor de partid. Lasat sa evolueze liber in afara sistemului, MRU le-ar putea pune iarasi probleme. (Cineva imi spunea ca inlocuirea lui Blejnar a contat ecuatia tradarilor care au dus la rasturnarea Guvernului Ungureanu). Despre candidatii lansati duminica la Sala Polivalenta n-ar fi mare lucru de spus: aceleasi fete de baroni locali (Falca, Pinalti, Ostaficiuc, Scripcaru), politicieni-caricatura gen Prigoana sau Poteras, putine figuri proaspete si convingatoare.

Ar mai fi ceva important de adaugat: PDL va intra in adevarata criza abia dupa o eventuala instalare a Guvernului Ponta incolo. Construit ca partid al administratiei, vulnerabilitatea sa in fata epurarilor politice, tradarilor si abandonului de teama repercusiunilor este majora. Tocmai din acest motiv, toate mesajele lansate la evenimentul de duminica au fost de uz intern si au avut ca scop mobilizarea interna, strangerea randurilor in jurul lui Vasile Blaga, cel care le promite sa le fie protector in vremurile grele de opozitie, uzand eventual de prietesugul sau cu Ioan Rus, propus sef la administratie si interne in Guvernul Ponta.