Nu e absolut nicio bucurie sa vezi cum ti se indeplinesc profetiile sumbre. In 2007, am scris un articol in “Evenimentul Zilei” in care afirmam ca victoria lui Traian Basescu la alegerile din 2004 a dejucat scenariul mexicanizarii tarii. Mi-a raspuns cu o scrisoare deschisa, in “Jurnalul National” principalul artizan al acelui scenariu, fostul premier Adrian Nastase, cel pe care acum Cristian Preda il identifica drept ideologul sef al noii guvernari USL-iste. Nu m-am angajat atunci intr-o polemica, incerc sa-i raspund acum. Simplu spus, ceea ce a fost partial dejucat in acesti ani, risca sa se reintoarca.

Vladimir TismaneanuFoto: AGERPRES

Adrian Nastase era iritat si ulcerat de utilizarea acelui concept, tot asa cum, cam in acceasi perioada, Calin Popescu Taricenu a fost ofensat ca am numit masurile de crestere nasabuita a pensiilor drept expresia peronismului balcanic. Cat se poate de clar, voi spune ca prin mexicanizare inteleg constituirea unui sistem politic intemeiat pe relatii clientelare, pe coruptie generalizata, pe spolierea avutiei publice, pe atrofierea pana la extinctie a justitiei independente, pe negarea a ceea ce se numeste responsabilizarea celor ajunsi in functii publice, pe hegemonia unui partid-mamut capabil sa controleze prin varii metode mass media si sa neutralizeze vocile autonome. Nu ma refer la conditiile concrete din Mexic, propun doar un “tip ideal” plecand de la anumite traditii din acea tara pentru a intelege perplexitatile si riscurile Romaniei pe care o doresc cei din USL.

In fapt, fie ca s-a aflat la guvernare, fie ca a fost in opozitie, formatiunea domnilor Iliescu, Vacaroiu, Nastase, Hrebenciuc, Mitrea, Dragnea, Ponta (cu interludiul Geoana) a fost cea care a facut si a desfacut jocurile in Romania incepand din 22 decembrie 1989. Am numit sistemul transpartinic de aliante, in varii directii, uneori stupefiante, creat in jurul acestor persoane, un concubinaj straniu, o logodna a intereselor fundamental opuse valorilor liberale.

Faptul ca, din ratiuni oportuniste, PNL-ul condus de mai intai de Calin Tariceanu, acum de Crin Antonescu, s-a pretat acestor fraternizari dubioase, refuzand de fapt strategia unficarii dreptei din Romania, explica declinul etic al acestui partid candva onorabil. Orice ar spune dl Nastase, mentorul premierului desemnat, proiectul Basescu a fost si ramane unul al de-mexicanizarii Romaniei, de aparare si consolidare a statului de drept, de respingere a coruptiei, mari, mijlocii si mici, de respect pentru valorile civice, de ruptura reala, nu mimata, cu mostenirile totalitarismului comunist.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro