Propunerea unui parlamentar de a introduce obligativitatea intonarii imnului in scoli a iscat vii dezbateri. Politicienii normal ca sunt de acord cu astfel de idei, le va fi mai usor sa abata discursul public catre cine canta imnul mai frumos si nu despre cum rezolvi problemele din sanatate. Le va fi mai usor sa declare cat de patrioti sunt in loc sa explice de ce avem o crestere economica anemica, scrie Emil Stoica pe blogul Jeopardy.

Patriotismul nu se defineste prin intonarea corecta a imnului sau prin fluturarea tricolorului. Daca unul are un steag mai mare se cheama ca e mai patriot? Unul cu 12 clase va fi mai patriot decat unul cu doar 8 clase pentru ca a cantat imnul de mai multe ori?

Si dupa 12 ani de scoala in care vor canta imnul in fiecare dimineata, ce vor gasi acesti tineri? Vor gasi functionari acri care cer spaga, vor gasi asistente medicale care cer spaga, vor gasi ca sunt condusi de copiii unor oameni sus-pusi care nu au cantat imnul in scoala pentru ca au facut scoala in America sau in Elvetia. Vor iubi Romania si mai mult?

Sa fim seriosi, dupa 45 de ani de comunism cand cantam nu numai imnul, dar si alte ode, ar fi trebuit sa fi invatat deja ca spalarea pe creier nu functioneaza. Daca politicienii vor ca romanii sa arate ca-si iubesc tara mai mult, atunci sa reformeze serviciile pe care le ofera tara propriilor cetateni. Acesta este rolul lor.

Ceea ce avem nevoie de la politicieni nu este sa ne spuna cat de lung sa fie batul de la tricolor, ci ca serviciile publice sa fie excelente. Vor vedea atunci ca Romania va fi iubita mai mult, cele 2-3 milioane de romani care au plecat in ultimii 20 de ani poate s-ar intoarce si poate ca tara noastra va fi iubita si de mai multi oameni din alte tari care ar dori sa sa stabileasca in Romania.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Emil Stoica.