Eu nu cred ca magistratii romani merita aceleasi drepturi cetatenesti precum ceilalti romani. In 2007, ne-am integrat in Europa fara ei.

De ce nu sunt trimisi sa stea la cozile non-EU alaturi de chinezi, africani, thailandezi, ucrainieni, turci, indieni si restu' popoarelor din afara Europei? N-ar fi motivatie mai buna decat asteptarea la o coada non-EU in aeroport. Mai ales ca vin sarbatorile si concediile de iarna, pe care Doamne-Fereste! niciun magistrat mai acatarii nu si le face in Romania. Numai la gandul vacantelor ratate si sa vezi atunci imbold pentru reformare si performanta in justitie.

Europa ii respinge ca breasla inca de la aderarea din 2007 care s-a semnat cu conditia ca magistratii romani sa performeze cert si credibil. Dupa cinci ani, ei sunt in continuare monitorizati, netrecuti clasa, neintegrati. Ba mai mult, fiindca magistratii romani nu sunt deloc credibili, Olanda blocheaza abuziv intrarea Romaniei in spatiul Schengen pe motive de justitie defecta. Poti sa-i contrazici pe olandezi? Cu ce sunt eu vinovat de performanta lamentabila a unor procurori si judecatori?

Pe pasapoartele lor ar trebui sa fie acolo o dunga ceva, un asterisc de clasificare drept "magistrat roman". La care vamesu' ungur, francez, englez, neamt sau italian sa ii trimita cu actele doveditoare la coada de non-EU. Sa umble liber prin Europa dupa ce aplica pentru viza, ca pe vremurile in care au ramas blocati. Sa stea acolo in aeroport la coada de unde apartin, printre papornitele africanilor si ale indienilor. Sa stea cu motoru' pornit in vama asteptandu-si locul dupa tirurile turcilor, nu sa treaca liber doar cu buletinul ca restu' romanilor. Nu-si merita acest drept, e scris in Tratatul de aderare.

Infierare? Haz de necaz, mai degraba

Spre comparatie, muncitorii romani sunt apreciati peste tot prin Europa. Medicii romani la fel, ba chiar stomatologii italieni isi pun probleme ca breasla fata de concurenta dentistilor romani. IT-istii romani sunt de mult integrati in Vest, nu-i nevoie de niciun link. Militarii romani si-au parcurs cu succes integrarea in NATO si lupta cot la cot in cele mai importante razboaie ale prezentului. Pana si fotbalistii din Romania au impanzit toate diviziile din tarile europene, numai magistratii romani prefera sa faca blatul.

Cunosc scuzele. Ca sa nu generalizam, ca ministeru', ca fonduri insuficiente, ca multe dosare per cap de judecator, ca legislatia defecta, ca procurorii nemotivati si tot asa. N-am auzit de nicio revolta autentica, bazata pe astfel de motive. Singura lor greva a fost cand s-a pus problema scaderii salariilor. Pe care speta au decis de capul lor ca e curat constitutional ca fix ei sa fie singurii bugetari neafectati de criza economica. Mai ramane sa dea cu ciocanelul si sa rezolve si criza.

Cum dau si eu spaga in tribunal?

Pe acest blog, cele mai frecvente cautari pe cuvinte cheie gen "justitie" sau "judecator" sunt legate de intrebarea cam ce salariu are un judecator si "unde dau si eu spaga in justitie". Lumea cauta pe Google cum si cat sa dea spaga la judecatori, la asta s-a ajuns. Mai ramane sa se faca un forum cu tarife per speta.

Dincolo de cancerul coruptiei, reforma in justitie ar trebui sa inceapa cu budele alea inexistente in multe tribunale, unde cetateanul e efectiv lasat sa faca pe el si la propriu si la figurat. Multe tribunale nou-construite sau renovate sunt mai impozante (sau mai kitchioase) ca un mall din centru dar cetateanu' e trimis tot la carciuma de peste bulevard ca sa-si faca nevoile. De aici incepe respectul pentru justitiabil, de la nevoile primare.

Nici nu mai conteaza ca fostul presedinte al Frantei Jacques Chirac a fost condamnat la doi ani cu suspendare chiar in ziua in care justitia romana il achita pe fostul premier Adrian Nastase. E una din acele coincidente-simbol care bat orice scenariu de film si vorbesc despre justitia din Romania mai limpede decat orice Raport de monitorizare.

Astept primul politician populist care sa promita blocarea pasapoartelor de magistrati.

Sa vezi atunci celeritate in rezolvarea chestiunilor de neconstitutionalitate si de drepturile omului. Mai ales ca ar fi multe concedii de magistrat puse in pericol. N-ar fi precum niste sute de crime declarate nonsalant drept prescrise la judecata stramba a unor magistrati romani. N-ar trebui sa se ajunga la CEDO ca sa se faca dreptate si sa nu se judece dupa zicala "mortii cu mortii, vii cu vii". Acei morti nu sunt doar o statistica rece, ci au existat cu nume si prenume. Tot respectul pentru efortul si lupta Asociatiei 21 Decembrie. Inclusiv prin iesirea de azi din Parlament, pe care o aprob, ar trebui sa se auda mai des prin Parlamentul Romaniei cum ca Ion Iliescu e un criminal notoriu.

In rest, Mos Craciun vine cu roba.

Citeste si comenteaza pe blogul La coltu' strazii.