Telenovela Geoană – cu titlul Războiul Prostănacilor – a mai difuzat un episod. Astăzi Comisia de Integritate a PSD a decis să propună excluderea lui Mircea Geoană din partid, fără participarea împricinatului la discuţii; Geoană pretinde că a fost convocat la 15 minute după începerea şedinţei şi când a ajuns decizia se luase deja. Hotărârea finală ar trebui să aparţină organizaţiei locale, dar să ne amintim că la Bucureşti Ponta a preluat conducerea de la Vanghelie, deci nu vom avea surprize. Însă obiectivul acestui circ este înlocuirea lui Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului. Bun, dar dacă omul nu se dă dus, adică nu-şi dă demisia? Păi să citim Regulamentul Senatului:

Art.30.-(1) Revocarea din funcţie a preşedintelui Senatului poate fi propusă la cererea a minimum o treime din numărul total al senatorilor, în cel puţin una din următoarele împrejurări:

a) încalcă prevederile Constituţiei;

b) încalcă grav sau în mod repetat prevederile Regulamentului Senatului sau ale Regulamentului şedinţelor comune.

(2) Revocarea din funcţia de preşedinte al Senatului poate fi propusă şi de jumătate plus unu din numărul total al senatorilor.

(3) Propunerea de revocare prevăzută la alin.(1) sau (2) se face în scris, sub semnătura iniţiatorilor, o singură dată într-o sesiune.

(4) Propunerea de revocare se depune la Biroul permanent care analizează, în prima sa şedinţă, îndeplinirea condiţiilor de la alin.(1) sau (2) şi decide, prin vot, introducerea acesteia în proiectul de ordine de zi a următoarei şedinţe de plen.

La alineatul (1), nu se pune problema de încălcare a Constituţiei. PSD poate să pretindă că Geoană a încălcat repetat Regulamentul Senatului şi probabil că PDL ar fi fericit să dezbată amplu acest lucru. Sau la alineatul (2), unde PSD, cu tot cu PNL, nu are suficiente semnături. Deci va trebui să roage frumos măcar doi pedelişti sau un uneperişti sau udemerişti să semneze pe propunerea de revocare a lui Geoană.

În oricare dintre situaţii, urmează discuţia din Biroul Permanent, unde votul lui Geoană nu se pune, deci iar va fi nevoie de participarea binevoitoare a Puterii. Parcă îl văd pe Băsescu, doar de-al naibii, ordonând să mai dezbată, să nu includă pe ordinea de zi chiar a următoarei şedinţe (observaţi vă rog că Regulamentul, plin de chichiţe în binecunoscutul stil românesc, lasă loc Biroului Permanent să respingă de facto propunerea de revocare neincluzând-o pe ordinea de zi!). Iar apoi vine discuţia din plen unde, fatalitate, e încă o dată nevoie de voturile “duşmanului”.

În toţi aceşti paşi PSD are nevoie de colaborarea măcar a câtorva membri PDL-UNPR-UDMR, unii dintre ei din Biroul Permanent (asta fără să vorbim de sabotajul unor apropiaţi ai lui Geoană). Ar fi surprinzător dacă Puterea nu ar profita de situaţie pentru a câştiga capital politic. Iar tot acest circ vine din orgoliul de adolescent întârziat al lui Victor Ponta, cel care şi-ar dori să fie prim-ministru. Cu toate păcatele actualului premier, dacă m-ar întreba cineva acum dacă Ponta ar fi mai bun ca Boc m-aş gândi adânc. Sau cine ştie, poate Geoană va ceda nervos şi îşi va da demisia; mă aştept însă ca el să insiste cu Congresul, pentru că e singura instanţă de apel împotriva deciziilor Comisiei amintite. După cum spunea, e Războiul Prostănaniclor.

Poza PSD

Poza PSD

Foto: PSD

Parcă reflectând circul de la conducerea partidului, pagina Consiliului Naţional PSD m-a întâmpinat cu o ofertă la… fake handbag Versace. Undeva în dreapta jos, un “social media plugin” a considerat că asta e relevant pentru organismul condus de Adrian Năstase:

Şi dacă tot aţi intrat pe pagina CN al PSD, daţi un click şi pe “Departamente“, unde se vede componenţa. Un singur om are poza vizibilă fără să fie nevoie să treci cu mouse-ul pe deasupra siglei: El Însuşi.

Citeste si comenteaza pe blogul La coltu' strazii.