Nu va puteti plange. Saptamana trecuta ati fost primii care ati fost informati in legatra cu ce urma sa se intample. Am analizat motivele pentru care Dl. Papandreou va demisiona (am scris un articol despre ultimele 48 de ore ale Dl. Papandreou ca Prim Ministru) si vineri seara a anuntat intentia sa de a demisiona, odata ce se va gasi o solutie.

"De ce nu a renuntat imediat?"

Colegii din birou m-au tot intrebat: "Ok, daca a anuntat ca demisioneaza, de ce nu a facut asta imediat?"

Conform constitutiei grecesti, exista o procedura ce trebuie urmata. Daca ar fi renuntat in lipsa unei alternative, tara ar fi riscat sa ramana fara guvern luni (si in Eurogroup astazi nu ar fi fost nici un reprezentant din partea Greciei).

Pana maine, asteptam numele persoanelor ce vor forma noul guvern si, probabil, miercuri vor depune juramantul pentru democratia Greciei si Dumnezeu.

Misiunea noului guvern

Acest nou guvern va exista doar pentru a semna acordul cu troika, sa aduca banii de care are nevoie Grecia, sa transforme obligatiunile (procedura PSI) si sa finalizeze toate aranjamentele pentru ca tara sa ramana in siguranta. Apoi va demisiona si se vor organiza alegeri.

In acest moment, prima optiune pentru Prim Ministru, acordata de ambele partide principale, este Dl. Lucas Papademos, ex-Vice Presedintele Bancii Centrale Europene. Personal, nu cred ca va accepta sa fie Prim Ministru interimar pentru doar 100 de zile, dar, pentru moment, acesta este anuntul oficial. In plus, ambele partide inca isi disputa numele si detaliile acordului. Dar in procent de 99.9% situatia se va rezolva in aceasta saptamana. Daca au reusit sa ajunga in acest punct, nu cred ca vor risca sa piarda totul la acest nivel.

A inceput campania electorala. Durata: 100 de zile

Tara a intrat in campanie electorala. Atat socialistii, cat si conservatorii au acordat ca odata ce "guvernul unitatii nationale" a rezolvat probleme de baza, sa demisioneze si sa ne indreptam spre alegeri. Multi politicieni au aunutat 19 februarie ca fiind data cand se vor organiza alegri. Astfel ca in timp ce guvernul va stabiliza tara, politicienii se vor pregati pentru noi dispute si alegeri. (Sper ca de aceasta data vor fi mai intelepti decat in trecut).

Este Grecia salvata? Nu, doar a evitat o "moarte subita"

Multi au impresia ca Grecia este salvata doar pentru ca va semna acordul cu troika. Fals. Ce este garantat este ca nu va suferi o "moarte subita" si un faliment necontrolat. Pentru urmatorii 10-15 ani va trebui sa atinga un target foarte dificil, sa se schimbe 100%, cu daune colaterale minime pentru societate.

Insa povestea elena de saptamana trecuta va fi predata in universitati, ca parte din stiintele politice (si ce sa eviti cand te confrunti cu o criza).

Citeste si comenteaza pe blogul Romania vazuta de mine.