"Azi-noapte Cancelarul Merkel și Președintele Sarkozy au decis că Grecia ar trebui să organizeze un referendum pentru 4 decembrie, cu o singură întrebare: Vrea Grecia să rămână în Zona Euro? Da sau Nu. Acesta este sfârșitul politic pentru George Papandreou", scrie Ilias Papageorgiadis pe blogul sau.

Mă gândeam, inițial, să pun titlul cu semnul întrebării însă acum sunt sigur că nu va mai rămâne Prim-Ministru până sâmbătă dimineață. Prim-ministrul grec a facut ultima sa greșeală, acceptând să riște viitorul țării sale în urmă cu o zi. Vice-președintele guvernului său a anunțat că nu sprijină această decizie. „Intrarea Greciei în Zona Euro este un moment istoric și nu ne putem permite să riscăm”, a spus acesta.

Își va pierde funcția până sâmbătă dimineață

Cel mai probabil în cursul acestei zile (joi), membrii Paralamentului care țin de guvern se vor retrage din partidul socialist de guvernământ, devenind independenți și refuzând să îl susțină. Dacă prim-ministrul rezistă până vineri seară, când guvernul său va cere un vot de încredere de la Parlament, nu va primi majoritatea. Nu pot spune exact când va fi înlăturat. Dar își va pierde funcția până sâmbătă dimineață.

Care sunt cele 2 scenarii:

În timp ce vorbim, s-au format deja 2 scenarii:

- fie guvernul nu va primi votul de încredere și va cădea sâmbătă dimineață…

- fie membrii Parlamentului care aparțin de partidul socialist îl vor forța pe Primul Ministru (și președintele partidului) să accepte o adunare specială (astăzi, joi, sau mâine, vineri), unde vor încerca să îl înlăture votând împotriva lui. În acest scenariu, Dl. Vagelis Venizelos este cea mai probabilă opțiune pentru funcție dar nu putem fi siguri. Doamna Anna Diamantopoulou, actualul ministru al educației, se pregătește și ea.

În cazul în care partidul socialist își schimbă liderul înainte de votul de încredere, vom avea o nouă situație, care va rezolva problema referendumului.

Președintele Grec al Democrației se pregătește să dea ordin pentru formarea unui nou guvern?

Atunci, cel mai probabil, vom avea un guvern nou, special, pentru câteva zile sau săptămâni, al cărui singur scop va fi finalizarea acordului cu troika și garantarea rămânerii Greciei ÎN Zona Eruo. Odată finalizate, vor avea loc alegeri. Opțiunea de a organiza alegeri mai devereme se află pe masă de mai multe zile, singura diferență fiind că acum partidul socialist va avea un lider care nu va fi Dl. Papandreou.

Viitorul unei țări nu este un zar cu care să arunci

Problema elenă nu va fi rezolvată 100% de toate cele scrise mai sus. Dar, cel puțin, nu se va înrăutăți. Acceptarea acordului cu troika va permite Greciei să se relaxeze un pic și să se concentreze pe scopul său adevărat: reformarea țării și rezolvarea problemelor structural, ÎN CADRUL Zonei Euro și Uniunii Europene. Acordul nu este cel mai bun pentru Grecia, dar „este tot ce avem acum”.

Viitorul unei țări nu este un zar cu care să arunci.

Citeste tot articolul si comenteaza pe blogul lui Ilias Papageorgiadis