Un lung sir de evenimente ma face sa concluzionez ca am iesit la liman. Nu, nu economic. Dar avem, in sfarsit, aproape o constiinta comuna, a natiunii noastre. Perceptii comune, idei comune, un mod comun de a privi evenimentele. Cei mai multi, nu toti. Adica, percep mult visata masa critica, de cetateni constienti si onesti, care deceleaza clar intre populism si realism, care au in fata ochilor si viitorul nostru comun, nu doar interesele momentului. Care n-au plecat urechea la chemarile opozitiei de a demola totul. Ca sa puna in loc ce si pe cine? Au inteles, spre deosebire de greci, ca de unde nu-i nici Dumnezeu nu poate da. Cat despre opozitie, n-ai cum sa-i pretinzi intelegere. Ca nu are de unde.

Stefan VlastonFoto: Hotnews

Sunt inca multi concetateni care pun talpi progresului, in zona justitiei in deosebi, dar nu numai. Inca suntem cotropiti de coruptie si clientelism. Dar nu pentru multa vreme. In fata tavalugului reprezentat de masa critica, vor sfarsi si ei prin a se da pe brazda.

Iata cateva argumente.

Situatia din educatie. Reactiile devastatoare la ultima trasnaie a parlamentarilor PSD, de a trimite la facultate elevi, chiar fara examen de bacalaureat, m-au si determinat sa scriu acest articol. Pana si rectorii, alta data fideli dnei Andronescu, exclama ca initiativa este de un “populism gretos”. In loc sa castige electoral, PSD se face de ras, inca si inca odata, in ochii electoratului cult, de asa maniera incat orice partid serios o trecea pe tusa instant pe inititatoarea proiectului. Nu si partidul lui Victor Ponta. Cuvinte grele, de la cardasie, la aberatii, delir, multe altele pe care nu merita sa le mentionez. Dar pe deplin meritate.

Este a doua oara cand masa critica formata deja in domeniul educatiei reactioneaza in felul acesta, cu vehementa neasteptata. Prima data s-a intamplat cu ocazia bacalaureatului din vara, cand iesirea la lumina a minciunii si mistificarii din anii trecuti a fost salutata de majoritatea mediei si cadrelor didactice. Mai important, imensa majoritate a membrilor comisiilor de bacalaureat, inspectori, directori, profesori, au inteles mesajul ministrului, faptul ca nu mai puteam merge la infinit cu minciuna si ascunderea gunoiului sub pres. Mare lucru. Si e vorba de circa 40.000 de cadre didactice, o masa deloc neglijabila. Consecintele pozitive sunt imediat vizibile. Toti actorii din educatie si-au luat seama, ca nu mai tine cu trisatul si fraudatul. Mai cu camere video, mai cu anchete, consecintele pozitive se vad deja in scaderea absenteismului general din scoli. Si nu e totul. Asteptam rezultatele anchetelor din judetele in care s-au inregistrat procente neverosimile la examenul de bacalaureat din toamna si s-ar putea sa vedem noi surprize, anchete penale, anulari de lucrari si examen, etc.

Trebuie sa dam cezarului ce-i al cezarului. Principalul merit este al ministrului Funeriu, care a luat taurul de coarne si a dat de pamant cu obiceiurile pamantului, intepenite de ani si ani in comportamentul personalului din invatamant. Cu riscul de a-si pune partidul in cap, dar cu acoperirea premierului Boc si a presedintelui Basescu, ministrul Funeriu da lovitura dupa lovitura. Cu clasificarea universitatilor, cu criterii dure de promovare si abilitare a cadrelor din universitar, cu evaluarea cinstita la acordarea granturilor din cercetare, cu noi criterii de evaluare a calitatii in educatie, un buldozer pe care nu-l poate opri nimeni si nimic.

„In acest an universitar ceea ce s-a intamplat la bacalaureat se va intampla si in universitati”, este ultima zicere a ministrului Funeriu. Bravo!

S-a intrupat Alba ca Zapada. E adevarat ca e barbat, Mihail Neamtu, de 33 ani, scolit prin occident in filosofie, care a luat si el taurul de coarne si a anuntat infiintarea unei miscari de dreapta, Noua Republica, cu potential de transformare in partid, daca formeaza o masa critica de aderenti. E posibil ca acest lucru sa se intample, cu schimbarea termenilor ecuatiei alegerilor din 2012. Cand indecizia PDL de a continua reformele, degringolada USL care nu stie ce tertipuri sa mai inventeze pentru a capta votanti, sa sufle in panzele formatiei nou aparute. Atat cat sa aiba un cuvant greu de spus in viitoarea coalitiei de guvernare, in conditiile in care nu e deloc sigur ca UNPR si UDMR fac pragul minim de intrare in parlament.

Procurorii salveaza Romania. Sunt printre putinii comentatori care ridica osanale procurorilor. Pe meritate. Las de o parte destructurarea saptamanala a grupurilor infractionale de tot felul, cu zeci si sute de arestari, realizate de DIICOT. Dar galeria personajelor celebre, care se trezesc cu catuse la maini ziua in amiaza mare, saltati de pe strada, din restaurante sau propriile locuinte a atins proportii nemaiintalnite. Cateva nume recente de arestati si/sau dosare penale, din „vitrina” DNA: VasileAvram, seful arbitrilor de fotbal, cu ramificatii spre lumea afacerilor (Sorin Terbea) si capii fotbalului romanesc. Codrut Seres si alti opt directori de la Hidroelectrica trimisi in judecata pentru un prejudiciu de 135 milioane euro. Dan Ioan Popescu, cercetat intr-un nou dosar privind fraudarea Hidroelectrica. Asta dupa ce ICCJ a dispus confiscarea unui milion de euro nejustificat. Un grup de cinci persoane, in frunte cu fostul sef al Directiei Finantelor Alba, Stefan Anghel Bogin, a fost pus la racoare de catre procurorii DNA, sub acuzatia comiterii unor acte de coruptie. Intre persoanele retinute de autoritati se numara un consilier in ministerul economiei, Radu Bogdan, sefa Baroului Alba, Doina Scutea, dar si omul de afaceri Alexandru Duca. Serviciul Teritorial Bacău efectuează cercetări penale faţă de inculpaţii: NISTOR CONSTANTIN, comisar şef în cadrul Gărzii Financiare – Secţia Judeţeană Neamţ, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită, în formă continuată. Procurorii din cadrul DNA au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor: BACIU REMUS VIRGIL – fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, etc., etc. Iar CORESCU CORNELIA GHEORGHINA, inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiş, si sefii ei sunt din PDL! (aici). Sa-i amintim si pe celebri, de acum, Laurentiu Mironescu, senatorul Mircea Banias, caruia procurorii nu-i dau voie sa paraseasca tara. Iar ultimul pe lista ANI este chiar Victor Ponta, caruia i se verifica averea, cadou de ziua sa, cum singur se lauda.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro