Pe scurt, mai nimeni. In ciuda faptului ca tot da indicatii si solutii. A si recunoscut. Daca nu ma inteleg cu guvernul, clasa politica, PDL, ies public si spun ce am de spus. Si? Ramane cum au stabilit. Altii.

Stefan VlastonFoto: Hotnews

Iata cateva exemple.

In februarie-martie, oricat ar nega acum, Traian Basescu a incercat sa impuna un guvern tehnocrat. Ca nu iese fum fara foc. Oricat s-a agitat, oricat a supus la vot in structurile de conducere ale PDL, n-a iesit nimic. Logica era sa apere tara de masuri populiste, in an electoral. Si sa nu deconteze PDL masurile dureroase ce-ar fi urmat sa fie luate. Nici macar sutinerea, decisiva, acordata lui Emil Boc, pentru presedintia PDL, n-a mai contat. Emil Boc i-a dat cu flit si a facut ce-a zis partidul. Cum sa se lipseasca de sursele de finantare acum, cand campanii electorale costisitoare bat la usa? Si de bazinul de functii publice, de santajarea primarilor cu sumele alocate de la bugetul central?

Presedintele Basescu a incercat sa impuna doua teme arzatoare: regionalizarea si modificarea constitutiei. Totul a ramas ca-n tren, dupa chiar explicatiile presedintelui. Impotriva regionalizarii se pronunta chiar baronii PDL, Flutur, Falca, Scripcaru, etc., care nu vor sa piarda clientela si sursele de finantare judetene. Iar comisia de modificare a constitutiei nu s-a intalnit niciodata, desi coalitia are majoritate.

Trebuie sa functioneze aranjamente de felul urmator: Elena Udrea ii aloca primarului penal Poteras 15 milioane de euro, pentru parcul Moghioros. Care arata foarte bine, nu are nevoie de banii acestia. Prin filiera de contracte masluite, deja batuta si uzitata, o parte din bani ajung la partid, o alta in buzunarele celor ce-i manevreaza si, ceva mizilic, in parcul Moghioros, pentru niscaiva leagane. Multiplicati la nivel de 46 de judete si sectoare, iata sursa de finantare a alegerilor. Vorba Monicai Macovei, dintr-un interviu: „toti fura, inclusiv PDL. Doar nu va imaginati ca Emil Boc nu stie”. Si Basescu, adaug eu. Dar, ne explica presedintele, nu exista partide imaculate, e ridicola pretentia asta. Multumiti-va cu ce aveti. Monica Macovei a acceptat rolul de „bibelou de portelan”, in vitrina PDL, ca de Codul Etic nu se mai aude nimic.

A spus Traian Basescu ca povestea cu cosul pensionarului e o prostie populista, a si explicat de ce nu se poate asa ceva. Uite ca se poate, pana si presedintele si-a pus cenusa in cap si a zis ca daca nu antreneaza bugetul de stat se poate face.

In iunie, Traian Basescu a spus ca dupa evaluarea ministrilor, la inceput de toamna trebuie facuta o remaniere. A trecut si inceputul de toamna, probabil va trece si remaniere s-a facut: a fost dat afara Lazaroiu. Dar Igas, la MAI, ne ameninta din aprilie ca trebuie sa plece 18 mii, 15 mii, opt mii de salariati, acum a lasat-o la cinci mii, in septembrie-octombrie, dar nici acestia nu par sa plece. Lasa ca a stat momaie pe la intalnirile internationale la care a participat. Dar Aradul a fost fruncea la sponsorizari, mai din vami, mai de la sefii deconcentratelor care trimit agentii economici la casieria PDL, daca vor sa scape de amenzi.

Presedintele spune de multa vreme sa se ia decizii in dosare arzatoare, Rosia Montana, Oltchim, datoria Rompetrol, scoaterea la vanzare pe bursa a pachetelor de actiuni inca de stat, etc. Se face ceva? Nimic. El vorbeste, el aude. Chiar daca pierderile sunt similare celor din afacerea cu certificatele de emisii de carbon.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro