Imediat ce am aflat ca TIR-urile incarcate cu flori si seminte din Olanda sunt oprite la granita pentru suspiciunea de a fi infectate cu o bacterie periculoasa, m-am intrebat pe blog daca nu cumva numele acestei bacterii este … “Schengen”. Mai spuneam si ca pe mine unul, o asemenea eventualitate nu m-ar deranja, intrucat eu sunt verificat pentru pentru aceasta “bacterie” de fiecare data cand intru si ies din spatiul Schengen.

Ioan Mircea PascuFoto: Satmareanul

Ulterior, evolutia lucrurilor mi-a confirmat temerea: numele bacteriei este – prin prisma tuturor indiciilor – “Schengen”. Ceea ce m-a revoltat, insa, este atitudinea “prietenilor” nostri olandezi care se plang ca noi, romanii, “distrugem unitatea UE” (vezi interviul parlamentarului olandez de pe hotnews de astazi dimineata), ca s-a gresit cand am fost primiti in UE in 2004 (macar Bulgaria putea sa mai astepte, conform opiniilor sale). Niciun cuvant despre faptul ca Olanda a nesocotit prima toate regulile privind primirea in spatiul Schengen, pe care Romania le-a indeplinit, opunand un veto politic!?

Mai mult, deputatul face o legatura aiuritoare intre adevarata cauza a veto-ului olandez – faptul ca guvernul este prizonierul unui partid de extrema dreapta, vestit pentru xenophobia sa – si … coruptia din vamile romanesti si bulgaresti!? De parca acel partid de extrema dreapta, fiind obiectivitatea intruchipata, ar fi avut o atitudine pozitiva admiterii, daca nivelul coruptiei ar fi fost mai mic (nu spun zero, caci atunci nu-mi pot explica cum a ajuns Olanda sa fie invadata de straini din toate colturile lumii, pentru ca nu toti au ajuns acolo prin Romania si Bulgaria!?).

De asemenea, loviti la punga, patronii olandezi de lalele – si colaborarotrii lor romani (cineva imi spunea ca taxele pe importul de flori ar fi … zero barat, ceea ce, daca este asa, ar trebui, poate revizuit) au sarit ca arsi si ameninta sa se planga Comisiei UE, respectiv nimeni altuia decat comisarului … francez, Bernier!? Mai are rost sa ne intrebam care va fi reactia acestuia? (Personal, il cunosc si il respect pe Comisarul Barnier, insa nu pot face abstractie de prigoana romanilor instigata si practicata de autoritatile franceze, de “glumitele” rasiste si injositoare pentru romani de pe posturile de televiziune franceze).

Deci, sa recapitulam, Olanda (si, cel mai probabil, si Finlanda maine sau poimaine) se opune prin veto admiterii Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen, in dispretul tratatelor semnate in aceasta privinta si a indeplinirii clare a conditiilor tehnice, calcand astfel regulile UE. Apoi, cand Romania ia o masura care ii afecteaza pe olandezi la punga, acestia sar in sus si se reped la Bruxelles, tipand ca din gura de sarpe ca Romania … incalca “regulile UE”. Trebuie sa recunoastem, iti trebuie tupeu, nu gluma, pentru a proceda in felul acesta, iar “prietenii” nosti olandezi nu ne dezamagesc in aceasta privinta. Insa si ei, ca, dealtfel, toti cei din UE care practica acest “sport” trebuie sa se obisnuiasca cu idéa ca, daca ei incalca regulile UE, sa nu se astepte ca altii sa le respecte!

Ca fost ministru al apararii care a avut o relatie buna cu autoritatile olandeze pe timpul mandatului, marturisesc ca simt o amaraciune pentru tot ce se intampla si, mai ales, pentru faptul ca cei pe care ii socoteam prieteni – farncezii, italienii, chiar si olandezii – au fost si cei care ne-au infipt cutitul in spate cel mai adanc …

Poate ca tot ce se intampla acum in UE va fi resorbit, odata cu trecerea timpului si cu atenuarea efectelor negative ale actualei crize, insa resentimentele create acum, prin rautatile de acest gen, vor persista, mi-e teama, mult timp de acum incolo, inveninand relatiile si incetinind integrarea in viitor.

In incheiere, un cuvant pentru autoritatile romane: eu sper ca, daca s-au angajat in acest “joc” de “ochi pentru ochi, dinte pentru dinte” si-au luat toate masurile necesare, inclusiv pentru cand vor fi luati la intrebari de autoritatile UE (caci, pentru ca noi nu suntem Franta, Italia sau Spania, care fac ce vor sub ochii inchisi ai celor care administreaza UE, vom fi chemati cu siguranta la “directiune”, care va avea cu siguranta ochii larg deschisi de data aceasta).

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro