Discuția de mai jos este reala şi a avut loc intre doi prieteni și colegi la Centrul Român de Politici Europene, pe messenger, să le zicem: Mickey Mouse şi Buggs Bunny. Pentru că așa suntem noi la CRPE, ba muncim, ba ne distram, si nu stim cind trecem de la una la alta. Ne cerem scuze pentru oralitate, dar dacă am fi stat să scriem un policy paper adevărat, dura ceva și poate ne luam cu altele. Deci, mai jos ideile care flutură prin CRPE în legătură cu anunțul de ultimă oră că cel mai probabil Leonard Orban va conduce un Minister al Fondurilor Europene. Conversaţia este o continuare a uneia telefonice şi începe abrupt…

Ciprian CiucuFoto: Contributors.ro

Buggs Bunny: adică ideea sa fie: e foarte bine ca e minister, e foarte bine ca e Leonard Orban, dar ca sa iasă şi ca Orban să nu-şi rupă gâtul, trebuie să se întâmple niște lucruri. Se pare că nu va avea AM-urile (Autoritățile de Management) în subordine, doar va face coordonare. Am întrebat mai mulți de ce nu dau direct AM-urile la minister, și mi-au zis fiecare că s-a vorbit, dar Comisia a spus ca nu. Deci va face coordonare orizontala.

Mickey Mouse: ok, ca sa iasa: oamenii din noul minister trebuie să fie oameni cu putere de a identifica si rezolva imediat bottlenecks din actualele AM-uri.

Mickey Mouse: asta însemna putere de decizie transministerială, să poată aloca rapid resurse acolo unde este nevoie de ele, când e nevoie de ele; sa fie un fel de task force.

Mickey Mouse: bugetul ministerului pe asta să se cheltuiască şi au bani pentru asta inclusiv din axa de asistenta tehnică. Trebuie mult think outsidethe sistem.

Mickey Mouse: trebuie să fie orientați către funcționalitate, nu către legalisme birocratice tâmpite şi redundante. Dar ăştia trebuie să fie bine plătiţi, integri şi motivați. expertiza necesara există în ţară iar cu cap poate fi capacitată sub un bun leadership.

Buggs Bunny: Pt. ce anume au bani in axa de asistenţă tehnică, de zici mai sus?

Mickey Mouse: pentru orice au nevoie: sa subcontracteze, pentru partea de legalitate a contractelor, selecție de proiecte, PR, monitorizare proiecte. Orice activitate poate fi practic dublata de experţi. Acum nici banii aceştia nu sunt folosiţi eficient.

Buggs Bunny: deci unde pot externaliza / privatiza managementul?

Mickey Mouse: subcontracta. E o diferența.

Buggs Bunny: acum sunt 7 AM-uri răspândite pe la ministere, right? unde merge mai bine?

Mickey Mouse: 7 AM-uri, si mai multe organisme intermediare

Buggs Bunny: bon, dar acum ce face ACIS (Autoritatea de Coordonare a Instrumentelor Structurale)? Adică care ar fi diferența între ACIS şi acest minister?

Mickey Mouse: ACIS n-are putere formala de coordonare, n-are forță să-i oblige pe miniștri.

Buggs Bunny: si ACIS… l-au trecut sub premier?

Mickey Mouse: abia acum, recent.

Mickey Mouse: de fapt e la SGG (Secretariatul General al Guvernului). Dar SGG-ul, cel care ar trebui sa facă coordonare de politici în RO, mai are încă alte șaișpe chestii de coordonat. După cum apare scris chiar în analiza funcționala a Băncii Mondiale. A fost pe HotNews cred…

Mickey Mouse: partea nasoala este ca se va merge pe modelul Bulgar şi nu pe cel Polonez. Polonezii practic au revoluționat sistemul când au adus AM-urile intr-un loc. Unul dintre putinele exemple de centralism cu cap.

Buggs Bunny: bon, dar ți-am zis că semnalul de la Comisie a fost ca nu …

Mickey Mouse: da, așa e, din cauza faptului ca am intrat pe actualul ciclu de finanţare de şapte ani, instituţiile actuale au fost acreditate, s-au semnat multe hârtii cu BXL-ul. polonezi au făcut-o de la începutul actualului ciclu financiar.

Buggs Bunny: si cam pare logic totuși: cum sa faci drumuri cu bani europeni fără Ministerul Transporturilor? practic, sunt multe fonduri UE, pe multe domenii, ai face un alt guvern sub ministerul ala.

Mickey Mouse: păi drumurile tot Ministerul Transporturilor cu agenţiile si companiile lui le-ar face. Vor lua bani de la acest minister. Mai mult ar semăna cu un nou Minister de Finanţe… practic. Doar ca vei controla mai bine banii.

Buggs Bunny: anyway, de ce ar face Orban si un minister ceva in plus fata de ACIS?

Mickey Mouse: Iți aduci aminte de Schengen? Procesul de aderare la Schengen a fost vândut în ţară ca un succes, pana la urma a fost un succes administrativ, dar la limita. Deși era un obiectiv important, era coordonat de un secretar de stat care nu se putea duce sa dea cu pumnul in masa nici măcar la OPCP cand aia le blocau aiurea achiziţiile. OPCP-ul este o agenție sub Finanţe. Catalin Vatafu, seful de la ACIS, oricât ar vrea şi de bine intenţionat ar fi, nu-l poate lua de guler pe seful de la AM ca nu îşi face treaba. Trebuie întâi sa aibă intrare la ministrul respectiv.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro