Marti, Banca Nationala a Elvetiei a confirmat zvonurile care acoperisera piata referitor la intentia de a impune un curs minim pentru francul elevetian in raport cu Euro, pentru a opri aprecierea dramatica a monedei nationale, apreciere ce incepuse sa afecteze economia elvetiana. Anuntul unui curs minim de 1.200 EUR/CHF a luat totusi piata prin surprindere, venind la doar cateva zile dupa ce francul elvetian se consolidase in raport cu Euro, ajungand la aproape 1.10 Euro.

Cu inca un "liman" practic distrus, investitorii s-au orientat spre aur ca o ultima reduta, fapt ce a insemnat si ca reactia reflexa de scadere la 1.862 care a urmat anuntului a atras rapid cumparatorii ce au dus valoarea aurului inapoi la 1.915.

Ramane de vazut daca acest lucru va accelera aprecierea aurului, care deocamdata se indreapta spre cel mai bun an al sau din 1979. In ciuda noilor varfuri valorice atinse, interesul investitorilor s-a redus in ultima luna, inregistrandu-se o scadere cu 251 de tone metrice a rezervelor de aur din long futures bets si fonduri de schimb, care au ajuns la 2.865 tone.

Grijile in privinta viitoarelor cresteri marginale ale aurului, ce ar putea obliga fondurile hedge sa isi reduca si mai mult expunerea, combinate cu vanzatorii care trebuie sa isi reduca pierderile de la alte investitii ar putea juca un rol, desi motivele fundamentale din spatele cursei lunare raman.

Aurul are potentialul de a atinge valoarea de 1.970 in lunile urmatoare, dar dupa recenta corectie pe termen scurt de peste 200 de tone, jucatorii la bursa vor fi tentati sa obtina profit mult mai rapid ca inainte. Acest lucru ar putea incetini trendul curent, dar nu il va opri.