Va amintiti parabola stampilelor lui Ilf si Petrov? Pe scurt, stampilele sunt raspunsuri cauciucate; sunt un mod in care oameni politici si reprezentanti ai institutiilor din tara asta inteleg sa taxeze stereotip si cel mai adesea complet aiurea orice critica ce li se aduce lor sau institutiilor lor. Cazul de astazi e graitor.

Ambasadorul Statelor Unite, vorbind la o intrunire a societatii civile, a facut o serie de declaratii foarte categorice privind lupta anti-coruptie din tara noastra, si inamicii ei.

A criticat “codul infractorilor”, modificarile codului penal si codului de procedura penala menite sa impiedice aducerea lor in fata justitie, s-a referit la episodul Remes, s-a referit la pasii inapoi facute de autoritatile noastre, si in special acest al cincilea parlament de hahalere.

Sunt stricaciuni analizate si inventariate si de blogul de fata, nu vad ce li s-ar fi putut raspunde, la modul pertinent, pe fond.

Dar cine spune ca trebuie sa li se raspunda pe fond? De fapt, cine spune ca trebuie sa li se raspunda cat de cat coerent? Nici vorba. Replica a venit de la dl Olteanu, sef peste una din camerele parlamentare, care a raspuns in esenta ca dl Taubman se amesteca fara temei in treburile noastre interne, si ca isi depaseste astfel statutul diplomatic.

Un fel de “Hotelul e al nostru si basta. Polihaev.” Iar aceasta rezolutie de cauciuc, pusa cu sete de un cap de lemn, am mai vazut-o. De fapt am vazut-o in circumstante atat de asemanatoare incat poate ca l-ar surprinde pe cineva care nu stie ca politica noastra se invarte in cerc.

Da, era vorba tot de un ambasador american in Romania; da, si acela critica cat se poate de transant si de limpede stadiul luptei anti-coruptie; da, si in cazul lui, lipsiti de raspunsuri pe fond, reprezentantii puterii politice in exercitiu ii raspundeau exact in acelasi fel, ca de ce se baga in treburile noastre, ca daca e ambasador ar trebui sa se abtina sa comenteze samd.

Diferenta este ca pe atunci dl Olteanu era un personaj obscur din opozitie, urma sa ajunga la putere in urma unei campanii si al unui mesaj politic axat fix pe temele aduse in dezbatere de ambasadorii Statelor Unite, dl Guest sau dl Taubman. Dar, intre timp, dl Olteanu si colegii lui par loviti de o amnezie generalizata.

Oricum, ca sa fac dreptate ministrului >> prim-ministrului >> blogarului Nastase, parca pe vremea lui raspunsurile de genul acesta au fost ceva mai putin virulente; ar trebui sa-si felicite pupilul lasat la sefia Camerei pentru viteza si hotararea cu care ii calca pe urme.

Comenteaza pe blogul lui DOC