Prin Noul Cod de Procedura Civila (NCPC) se asigura o mai buna sistematizare a dispozitiilor cu caracter general aplicabile in materia executarii silite. De asemenea, spre deosebire de reglementarea anterioara NCPC organizeaza, in cadrul unui singur titlu (Titlul I) prevederile care reglementeaza scopul, principiile, formele, partile sau conditiile de realizare a executarii.

Sub aspectul urmaririi imobiliare, sunt de semnalat urmatoarele:

  • valoarea prag a creantei pentru care poate fi inceputa urmarirea silita imobiliara este situata la nivelul sumei de 10.000 lei, cu exceptia cazului in care debitorul nu are alte bunuri urmaribile sau acestea nu pot fi valorificate (art. 812 alin. (5));
  • se instituie regula ca urmarirea imobiliara se poate face pe imobile in intregimea lor (art. 813 alin. (1));
  • se prevede expres ca imobilele ipotecate pot fi urmarite de creditor in mainile oricui s-ar afla (art. 816 alin. (1));
  • se introduce regula expresa potrivit careia creditorii ipotecari nu pot urmari in acelasi timp si bunurile neipotecate, decat daca bunurile ipotecate nu sunt suficiente pentru acoperirea creantei (art. 816 alin. (4));
  • creditorii nu pot urmari partea din imobile detinuta in coproprietate de debitorul lor, avand obligatia sa solicite partajul (art. 817 alin. (1));
  • creditorii pot urmari insa cota-parte determinata a debitorului lor din dreptul de proprietate asupra imobilului, fara partaj, daca aceasta este neindoielnic stabilita si lamurita si este inscrisa in cartea funciara. Coproprietarii, pot, in acest caz, sa  solicite punerea in vanzare a intregului imobil in conditiile art. 822 (art. 817 alin. (3)).

Publicitatea urmaririi imobiliare se face cu respectarea regulilor privind notarea urmarii imobilului in cartea funciara (art. 821).

NCPC introduce noi reguli privind efectele urmaririi imobiliare in ceea ce priveste locatiunea si cesiunea de venituri (art. 827) sau in ceea ce priveste evaluarea imobilului (art. 835). De asemenea, tot ca element de noutate, titularul unui drept de preemptiune care nu a participat la licitatie nu va mai putea sa isi exercite dreptul dupa adjudecarea imobilului (art. 847).

Diferit fata de Codul de Procedura Civila anterior, care stabilea un termen de 3 ani (art. 520 alin. (1)), in noua reglementare actul de adjudecare poate fi atacat in termen de o luna de la inscrierea provizorie in cartea funciara, pe calea contestatiei la executare (art. 854 alin. (1)).

NCPC consacra o procedura specifica privind depunerea titlurilor de creanta de catre creditorii urmaritori si de catre cei intervenienti in procedura executarii silite (art. 868-869) in vederea participarii la eliberarea si distribuirea sumelor obtinute din vanzare.

Autor: Ionut Serban, Avocat asociat Tuca Zbarcea&Asociatii