Noul Cod Civil introduce, pentru prima data in dreptul romanesc, si reglementari referitoare la administrarea bunurilor altei persoane, prin transpunerea prevederilor cuprinse in Codul Civil din Quebec.

Aceste dispozitii reprezinta cadrul legal general aplicabil cu privire la administrarea bunurilor altor persoane, cu exceptia cazului in care legea, actul constitutiv sau imprejurarile concrete impun aplicarea altui regim juridic de administrare. Astfel, in lipsa unor prevederi legale exprese sau a vointei partilor, instantele judecatoresti vor avea dreptul sa analizeze conditiile in care are loc administrarea si sa determine regimul juridic aplicabil acesteia. Instantele judecatoresti vor fi si cele care vor determina remuneratia la care administratorul este indreptatit, in lipsa unei manifestari de vointa in acest sens din partea beneficiarului, intinderea obligatiei de despagubire si de reparare a daunelor produse de catre administrator, precum si oportunitatea inlocuirii administratorului.

Intrucat dispozitiile din Noul Cod Civil reprezinta legea-cadru in materia administrarii bunurilor altuia, se pune intrebarea daca acestea vor fi aplicabile si in cazul administratorilor societatilor comerciale. Raspunsul este negativ, avand in vedere atat faptul ca Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale are caracter special fata de Noul Cod Civil, precum si dispozitiile Art. 138 din Legea nr. 71/2011 privind punerea in aplicare a Noului Cod Civil, potrivit carora societatile reglementate de legi special continua sa fie supuse acestora.

Codul Civil reglementeaza doua modalitati de administrare a bunurilor altuia: administrarea simpla, cand administratorul trebuie sa actioneze in vederea conservarii bunurilor si astfel incat acestea sa fie folosite pentru destinatia lor obisnuita, respectiv administrarea deplina, cand administratorul, pe langa conservarea bunurilor ce ii sunt incredintate, are si obligatia de a le exploata intr-un mod profitabil beneficiarului, astfel incat sa asigure sporirea patrimoniului acestuia.

Indiferent de regimul de administrare - simpla sau deplina -, Noul Cod Civil prevede dreptul administratorului de a incheia acte de dispozitie cu privire la bunurile incredintate. Desigur, in cazul administrarii simple, beneficiarul va trebui sa isi dea acordul pentru incheierea actelor de dispozitie respective; cu toate acestea, chiar si in cazul administrarii simple, administratorul va putea sa dispuna de bunurile care sunt supuse deprecierii, sau cu privire la care exista pericolul pieirii imediate. Pentru a putea incheia acte juridice de dispozitie in numele si pe seama beneficiarului, administratorul trebuie sa fie valabil imputernicit prin contractul de administrare, care va trebui incheiat cu respectarea cerintelor de forma necesare pentru incheierea valabila a actelor de dispozitie.

Administrarea simpla permite administratorului sa indeplineasca acte de conservare cu privire la bunurile incredintate, sa le exploateze potrivit destinatiei lor, dar si sa exercite drepturile aferente acestor bunuri; astfel, in cazul in care printre bunurile administrate se afla valori mobiliare, administratorul va avea inclusiv dreptul de a exercita dreptul de vot aferent acestora. Avand in vedere varietatea foarte mare de acte juridice pe care administratorul le va putea incheia, este recomandabil ca prin contractul de administrare sa se determine cat mai exact puterile acordate acestuia si modul in care trebuie sa le exercite, pentru a fi protejate cat mai bine interesele titularului bunurilor date in administrare.

In cazul in care se opteaza pentru administrarea deplina, puterile acordate administratorului sunt mult mai largi, acesta avand dreptul sa efectueze orice forma de investitie considerata necesara sau utila, precum si orice acte de dispozitie cu titlu oneros cu privire la bunurile date in administrare.

Avand in vedere drepturile administratorului bunurilor altuia, potrivit dispozitiilor Noului Cod Civil, este recomandabil ca, in cazul administrarii depline, sa fie utilizate serviciile unui profesionist. De altfel, exercitarea sistematica a activitatii de administrare este definita, potrivit Noului Cod Civil, drept exploatare a unei intreprinderi.

Autor:

Oana Ureche, Avocat asociat, Tuca Zbarcea & Asociatii

Pentru alte detalii: www.noulcodcivil.ro