Reglementarea contului bancar curent prin dispozitii incluse in Codul Civil reprezinta un element de noutate, care insa datorita caracterului succint si preponderent dispozitiv (institutia de credit si titularul de cont pot sa stabileasca contractual conditiile in care astfel de tranzactii bancare urmeaza sa se desfasoare) al prevederilor nu va produce un impact semnificativ in ceea ce priveste activitatea institutiilor de credit sau pozitia contractuala a clientilor - titulari de cont.

Unele dintre prevederile introduse de Codul Civil nu par a fi complet armonizate cu practica bancara; spre exemplu, stabilirea contractuala a unui termen de preaviz pentru operatiuni fara numerar in contul bancar curent nu este uzuala, fiind de asteptat sa nu aiba un impact practic. In mod similar, compensarea automata a soldurilor active si pasive dintre institutia de credit si titularul de cont nu este in general acceptata de institutiile de credit, fiind limitata prin prevederi contractuale.

Astfel, in ceea ce priveste institutiile de credit impactul va fi mai ales de natura logistica, in sensul in care acestea vor trebui sa insuseasca noile prevederi si sa adapteze in mod corespunzator documentatia standard referitoare la deschiderea si operarea contului bancar curent, precum si orice alte documente bancare relevante in materia contului bancar curent.

Cu referire la clientii titulari de cont, acestia vor trebui sa parcurga cu atentie prevederile documentatiei de deschidere si operare a conturilor bancare curente, pentru a intelege drepturile si obligatiile pe care le au. Cu toate acestea, in general, acest tip de documentatie contractuala este de adeziune, posibilitatea de interventie a clientilor asupra termenilor si conditiilor aplicabile contractelor de cont bancar curent fiind de cele mai multe ori foarte limitata.

Pasii pe care banca /clientii trebuie sa-i urmeze

Intrarea in vigoare a noului Cod Civil nu impune necesitatea modificarii imediate a clauzelor contractelor de cont bancar curent intrate in vigoare anterior datei de 1 octombrie 2011, astfel ca atat institutiile de credit cat si clientii nu sunt obligati sa urmeze anumiti pasi in acest sens. Desigur, asa cum am aratat mai sus, ca o chestiune de oportunitate si de protejare a pozitiei contractuale, institutiile de credit vor trebui sa aiba in vedere alinierea documentatiei standard de cont bancar curent la prevederile noii reglementari, vizand forma contractelor de cont bancar curent ce urmeaza sa se incheie dupa 1 octombrie 2011.

Caracterul retroactiv al legii - dispozitiile vizeaza si conturile curente deschise inainte de 1 octombrie?

Conform prevederilor noului Cod Civil contractele incheiate inainte de data de 1 octombrie raman guvernate de Codul Civil anterior, nu se pune problema retroactivitatii legii. Totusi, un aspect important care trebuie avut in vedere se refera la modificarile aduse dupa data de 1 octombrie 2011 contractelor incheiate inainte de intrarea in vigoare a noului Cod Civil. Se pune astfel problema de a determina dispozitiile carei legi se vor aplica in cazul modificarii contractelor incheiate inainte de 1 octombrie 2011 - dispozitiile Codului Civil anterior (sub imperiul carora a fost incheiat contractul) sau dispozitiile noului Cod Civil (care este aplicabil la data operarii modificarii)? Prevederile care reglementeaza acest aspect (regasite in Legea de punere in aplicare a Legii 287/2009 privind Codul Civil) au un anumit grad de neclaritate, permitand mai multe interpretari si concluzii diferite.

Autori:

Mihai Dudoiu, Avocat asociat, Tuca Zbarcea & Asociatii

Olga Cobasneanu, Avocat, Tuca Zbarcea & Asociatii

Pentru alte detalii: www.noulcodcivil.ro