"Este esential ca Guvernele sa hotarasca ce trebuie. Daca puteti da imagini la televizor, e bine pentru ca trebuie sa inteleaga romanii ce dezastru ecologic e acum la Rosia Montana. Orice tara isi foloseste resursele, iar o astfel de exploatare creeaza locuri de munca. Daca acest proiect sta ingropat din '97 pana acum, asta se intampla din cauza lasitatii oamenilor politici. Daca ne prindea cresterea pretului la aur in plina exploatare? De ce credeti ca Romania a fost suspendata de la tranzactionarea certificatelor de emisii de carbon? Este revoltator sa vezi ca oamenii politici iau decizii importante prea tarziu, cum s-a intamplat si cu aceste certificate. (La Rosia Montana - n.red.) oamenii politici au fost lasi, s-a certat mediul cu economia si asa mai departe, iar Romania a pierdut. Cat credeti ca isi mai poate permite sa piarda Romania? Pana la urma, omul politic trebuie sa ia decizia corecta", a declarat, luni, presedintele Traian Basescu, la Rosia Montana.

Rosia MontanaFoto: AGERPRES

Ora 13:52: Cateva zeci de localnici din Rosia Montana l-au intampinat luni pe seful statului, strigand "Vrem sa muncim". La Rosia Montana au iesit luni in strada si cativa localnici care se opun proiectului.

Seful statului a mai adaugat ca a trebuie evitate "declaratiile bombastice" pe tema cantitatii de cianura prezente in apa in urma exploatarilor aurifere din zona: "O sa fiu foarte sincer sa va spun ca apreciez intentia voastra de a merge pe 5 miligrame (de cianura - n.red.) pe litru, trebuie sa privim, insa, la standardele europene care ne obliga abia din 2018 sa fim la 10 miligrame. (...) Una din cheile succesului va fi de evitat declaratiile eventual bombastice: . Avem o Directiva a UE: pana in 2013 se mai poate exploata cu 50 de miligrame, 2013-2018 trebuie reduse la 25, din 2018 la zece", le-a spus Basescu expertilor si reprezentantilor companiei Rosia Montana Gold Corporation, care au precizat ca obiectivul lor in ceea ce priveste cantitatea de cianura pe litru este ca aceasta sa ajunga la cinci miligrame, potrivit Agerpres.

Presedintele Traian Basescu se afla, luni, la Rosia Montana, in judetul Alba, pentru a se informa despre proiectul minier. Vizita sefului statului la Rosia Montana vine dupa declaratiile recente privind proiectul minier din zona.

  • Basescu: Proiectul Rosia Montana trebuie facut

Presedintele Traian Basescu a declarat, recent, la TVR, ca proiectul Rosia Montana trebuie sa inceapa, mentionand ca statul are nevoie de aur pentru a-l duce in rezervele BNR, care trebuie sa ajunga la 200 de tone. Seful statului declara, recent, la Sulina, ca proiectul de la Rosia Montana "trebuie facut", pentru ca Romania are nevoie de acesta, "dar cu conditia sa fie renegociata partajarea beneficiilor", seful statului adaugand ca acest proiect nu poate fi pornit fara avizul Comisiei Europene. El mai spunea ca Guvernul "trebuie sa aiba curajul" sa le spuna romanilor ca acest proiect trebuie facut.

Premierul Emil Boc a reafirmat, vinerea trecuta, ca nu este un "fan" al proiectului Rosia Montana si ca prevederile contractului, nefavorabile statului roman, ar trebui "revazute", subliniind totodata ca asteapta specialistii sa ii spun daca este nevoie de acordul CE pentru demararea proiectului.

Rosia Montana Gold Corporation dezvolta proiectul minier de la Rosia Montana, din Muntii Apuseni, avand costuri proiectate de un miliard de dolari, prin care compania estimeaza ca va extrage 626.000 de uncii Troy de aur pe an timp de cinci ani de la inaugurarea minei. O uncie Troy este echivalentul a 31,1 grame de aur.

Compania este controlata de firma canadiana Gabriel Resources, care detine 80,46% din capitalul social, in timp ce statul roman controleaza 19,31% din actiuni, prin firma Minvest Deva, iar alti actionari cumuleaza 0,23% din titluri.

Circa 30 de organizatii non-guvernamentale de mediu i-au cerut saptamana trecuta presedintelui Traian Basescu sa isi retraga recentele declaratii referitoare la proiectul de la Rosia Montana, considerate "presiuni inadmisibile asupra autoritatilor abilitate" sa ia o decizie privind aprobarea sau respingerea acestuia.