Norul de cenusa provenit de la vulcanul islandez Grimsvotn nu va ajunge in Romania pana joi dupa-amiaza, a declarat, miercuri, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, citat de Agerpres: "In legatura cu norul de cenusa, primim informatii de trei ori pe zi. In momentul de fata, cel putin pana maine la pranz, norul de cenusa nu va ajunge in Romania. Deocamdata, acesta se afla in zona de nord si nord-vest a Europei, deci nu va ajunge in Romania."

"Populatia trebuie informata, dar din moment ce nu exista pericolul de ajunge acest nor, nu trebuie sa luam nicio masura. Suntem in legatura si cu Ministerul Transporturilor, iar daca se va impune vom lua masurile de rigoare, asa cum a fost si data trecuta. Din informatiile pe care le am, norul de cenusa de acum nu are amploarea celui de anul trecut", a adaugat Laszlo Borbely.

Miercuri, specialistii Biroului Meteorologic al Islandei au anuntat ca eruptia vulcanului islandez Grimsvoetn a incetat de la ora 02:00 GMT (05:00, ora Romaniei).

Grimsvoetn, cel mai activ vulcan din Islanda, a inceput sa erupa din nou sambata trecuta. Precedenta eruptie a vulcanului aflat sub ghetarul Vatnajokull din sud-estul tarii avusese loc in 2004.

Autoritatile islandeze au fost nevoite, duminica, sa inchida temporar spatiul aerian al tarii. In zilele urmatoare, eruptia vulcanului a creat probleme si a dus la inchiderea unor aeroporturi si in alte tari, printre care Germania si Marea Britanie.

In 2010, cenusa provenind de la vulcanul islandez Eyjafjallajokull a provocat haos de proportii in intreaga Europa, provocand cea mai grava blocare a spatiului aerian european de la cel de-al doilea razboi mondial. Eruptia vulcanului Grimsvoetn a provocat, insa, mult mai putine probleme.