Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Cum risca Romania sa piarda 1,5 miliarde de euro pentru ca nu reuseste sa vanda certificatele de emisii de dioxid de carbon

Romania nu a reusit nici pana in prezent sa vanda surplusul de 300 de milioane de certificate de emisii de dioxid de carbon. Tara noastra are un surplus de certificate alocate pentru perioada 2008-2012, prin protocolul de la Kyoto, deoarece a poluat mai putin. Daca aceste certificate ar fi fost valorificate in urma cu doi ani, ar fi putut intra in conturile Romaniei circa 3 miliarde de euro. Certificatele nu au fost vandute atunci pentru ca nu exista legislatia necesara, se arata intr-o analiza realizata de HotNews.ro. Intre timp a fost adoptata legislatia, insa startul era deja pierdut, fiind mult mai greu de gasit state dispuse sa cumpere certificate romanesti. Nici valoarea lor nu mai este aceeasi, reducandu-se la jumatate fata de perioada 2009-2010. Daca vor fi vandute acum, Romania nu ar mai putea obtine decat 1,5 miliarde de euro, a declarat in cadrul unei conferinte Florentina Manea, director in Ministerul Mediului. Termenul limita pentru vanzarea surplusului de certificate de emisii de dioxid de carbon este 2012. Romania poarta inca din vara anului trecut negocieri cu companii din tari care nu si-au indeplinit obligatiile din protocolul de la Kyoto, precum Japonia, Spania, Portugalia sau Canada. Pana acum, nu s-a concretizat insa niciuna din aceste negocieri. Potrivit oficialului din cadrul Ministerului Mediului, in prezent pretul este de 5-6 euro pe certificat, fata de 10 euro cat era in 2009-2010. Valoarea angajamentului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera asumat de Romania este de 8% fata de anul de baza 1989.

Germania: Renuntarea timpurie la energia nucleara ar antrena pierderi de 1-2 miliarde de euro pe an

Ministrul german al Economiei a anuntat ca renuntarea imediata la energia nucleara ar antrena costuri si pierderi de pana la 2 miliarde de euro pe an. Guvernul german va renunta in totalitate la productia de energie nucleara pana in 2020, procesul urmand sa se deruleze gradual. "Un lucru este sigur, aceasta strategie ne va costa bani", a avertizat oficialul. In acest context, Ministerul german al Economiei si cel al Mediului au elaborat un plan pentru a accelera dezvoltarea energiei eoliene.

Statul acorda subventii de pana la 3.700 de euro celor care-si iau masini electrice, mai putin decat promisese initial

Statul acorda subventii de pana la 3.700 de euro celor care isi cumpara masini electrice. Anuntul a fost facut de Ministerul Mediului, dupa ce ordonanta a fost aprobata in sedinta de Guvern. Facilitatile pentru cei care isi iau hibride sunt la jumatate in comparatie cu cele pentru masinile electrice. Aceste vehicule vor putea fi achizitionate si prin programul Rabla, unde se vor acorda doua tichete pentru cei care vor sa-si ia hibride si patru, pentru cei care isi cumpara masini electrice. Ministrul Lazslo Borbely promitea zilele trecute ca facilitatile vor ajunge la maximum 5.000 de euro, insa legea arata ca ele sunt cu 25% mai mici.

"Broasca Pinnocchio", "liliacul Yoda" sau "salamandra ET", in topul celor mai noi specii de vietuitoare

Peste 1.300 de specii noi de animale au fost descoperite in ultimii douazeci de ani de cercetari. Conservation International, o organizatie nonprofit de mediu cu sediul in Virginia, a realizat un top al celor mai interesante vietuitoare descoperite recent pe Terra. Speciile includ vietuitoare suprinzatoare, care au primit porecle precum "broasca Pinnocchio", "liliacul Yoda", "rechinul mergator" sau "salamandra ET". Descoperirile au fost realizate in cadrul unui program care a debutat in 1990. De atunci au fost incheiate 80 de Studii desfasurate in 27 de tari, care au dus la realizarea unei colectii de peste 1.300 de specii noi. Dintre acestea, 500 au fost clasificate oficial de specialisti, restul fiind in curs de analiza.