Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a dat asigurari, miercuri, ca la ora actuala nivelul de radioactivitate din Romania nu este periculos pentru sanatatea populatiei.

"Din datele pe care le am, au fost unele depasiri fata de pana acum. Ceea ce pot sa va confirm este ca depasirile care s-au masurat nu au niciun efect asupra sanatatii oamenilor. Este cu mult redus de la cantitatea de la care ar fi periculos pentru organism", a spus Borbely, citat de Agerpres.

Oficialul a mentionat, totodata, ca raportarile realizate de catre CNCAN au frecventa zilnica si ca, in ciuda faptului ca incidentul de la Fukushima este comparabil cu cel de la Cernobal, cei peste 10.000 de km care despart Romania de Japonia, tin la distanta valori mari de radioactivitate.

Specialistii Institutului National pentru Sanatate Publica au anuntat, marti, Ministerul Sanatatii ca nu exista un pericol pentru sanatatea populatiei.

Astfel, dupa interpretarea datelor transmise de catre Agentia pentru Protectia Mediului si cercetatorii de la Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei", prin care a fost semnalata prezenta de iod radioactiv in apa de ploaie si laptele de oaie din zona Slanic Prahova, specialistii in sanatatea publica au ajuns la concluzia ca valorile descoperite, de 5,2 Bq/l (Becquerel/litru), sunt cu mult mai mici fata de valorile admise.

Pentru Iod 131, concentratiile maxim admise in laptele de consum pentru populatie sunt de 300 Bq/l pentru adulti si 100 Bq pentru copii si sugari.