Comisarii Garzii de Mediu Gorj verifica, luni, instalatia de umectare de la Termocentrala Rovinari, pentru a stabili daca aceasta este cauza poluarii cu zgura care a afectat in ultimele zile localitatea gorjeana, anunta Mediafax. Viceprimarul localitatii gorjene Rovinari, Laurentiu Chivu a declarat, luni, ca poluarea cu zgura a inceput in urma cu cateva zile, aceasta fiind strans legata de intensificarile de vant din ultima perioada.

"Acum (luni dimineata - n.red.) nu mai bate vantul asa tare, dar daca ar face-o am vorbi despre aceeasi situatie. Cenusa a acoperit tot orasul, e sufocant cand bate vantul si instalatiile de la termocentrala nu fac fata. Am avut noroc totusi ca vantul a batut de la vest la est, ca daca batea de la nord la sud situatia era foarte grava", a declarat viceprimarul Laurentiu Chivu.

Localitatea Rovinari se inscrie in categoria celor in care poluarea este la nivel ridicat, acolo functionand doua depozite de carbune, cariere miniere si termocentrala cu groapa de cenusa. Viceprimarul spune ca localnicii nu au decat o solutie cand zgura este antrenata de vant, si anume sa stea in casa cu ferestrele inchise.

Administratia locala, care se confrunta de fiecare data cand bate vantul cu aceeasi poluare, asteapta normativele UE care vor intra in vigoare din 2013.

Pe de alta parte, comisarii Garzii de Mediu Gorj au facut o prima verificare a starii de poluare in cursul zilei de duminica, insa atunci niciun reprezentant al conducerii Termocentralei Rovinari nu a putut fi contactat.

"Deocamdata am facut o cercetare prealabila, in cursul zilei de duminica, si azi (luni - n.r) continuam pentru a stabili exact ce s-a intamplat acolo", a declarat comisariul sef de la Garda de Mediu Gorj, Ilie Ovidiu.

Zgura care a generat poluarea din Rovinari ar fi putut fi antrenata pe fondul disfunctionalitatilor sau al nefunctionarii la parametri normali a instalatiei de umectare a cenusei de la Termocentrala Rovinari: "O echipa de la noi (Garda de Mediu - n.r.) impreuna cu cei din conducerea Termocentralei se afla la fata locului pentru a stabili exact cauzele incidentului de duminica. In functie de rezultatul verificarilor, vom stabili un plan de masuri de remediere a situatiei", a spus Ilie Ovidiu.

Comisarul sef a precizat ca, in vara anului trecut, Termocentrala a fost sanctionata de reprezentantii Garzii de Mediu pentru aceeasi cauza - poluare cu cenusa din cauza instalatiei care nu functiona la parametri normali.