O parte tot mai mare din deseurile generate de sectoarele industriale si de consumatorii din Europa sunt reprelucrate si transformate in materii prime secundare si in produse noi, nemaifiind depozitate in gropile de gunoaie. Cu toate acestea, pana acum nu existau criterii clare pe baza carora sa se stabileasca cand anumite materiale recuperate din deseuri inceteaza sa mai fie deseuri si pot fi tratate ca alte produse sau materii prime. Primul regulament cu privire la incetarea statutului de deseu, adoptat astazi, stabileste astfel de criterii pentru deseurile de fier, otel si aluminiu. Scopul sau este de a stimula pietele europene de reciclare.

Institutiile publice, obligate sa colecteze selectiv deseurileFoto: AGERPRES

Conform regulamentului adoptat astazi, deseurile metalice ecologice si sigure nu mai trebuie clasificate ca atare, cu conditia ca producatorii sa aplice un sistem de management al calitatii si sa demonstreze respectarea criteriilor mentionate printr-o declaratie de conformitate pentru fiecare transport de deseuri metalice.

Pentru ca deseurile metalice sa inceteze sa mai fie considerate deseuri, trebuie finalizate toate tratamentele necesare, cum ar fi taierea, maruntirea, curatarea si depoluarea, in vederea pregatirii lor pentru utilizarea finala in otelarii, fabrici de aluminiu sau turnatorii. De exemplu, autoturismele vechi trebuie dezasamblate, fluidele si compusii periculosi trebuie inlaturati, iar partile metalice trebuie tratate pentru recuperarea unor deseuri metalice curate care indeplinesc criteriile de incetare a statutului de deseu.

integral in EurActiv.ro