Bucurestenii au respirat, in 2010, un aer cu concentratii de pulberi in suspensie (PM10) de peste trei ori mai mari decat limita admisa, in timp ce depasirile zilnice maxime inregistrate au fost de peste cinci ori mai mari, releva studiul "Calitatea aerului in Bucuresti - efecte asupra sanatatii", dat publicitatii, miercuri, de catre Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

Potrivit cercetarii, anul trecut, toate statiile de monitorizare a calitatii aerului din zona Bucuresti-Ilfov au inregistrat depasiri ale concentratiilor limita pentru cel putin o substanta poluanta (PM10). De asemenea, unele au inregistrat depasiri pentru doua sau chiar trei substante poluante, informeaza Agerpres.

Studiul releva, totodata, ca valorile de pulberi in suspensie PM10 si PM2,5 depasesc limita pentru protectia sanatatii umane la toate statiile la care sunt masurate. Mai mult, la sapte din cele opt statii unde sunt masurate concentratiile de poluare din Capitala, au existat mai multe depasiri ale limitei zilnice decat este permis prin normele europene.

Dintre substantele poluante din aerul respirat in Bucuresti, cele mai periculoase pentru sanatatea populatiei sunt pulberile in suspensie PM10 si PM2,5.

Mediile anuale, atat pentru PM10, cat si pentru PM2,5, sunt mai mari decat limita anuala la toate statiile la care sunt masurate, se precizeaza in studiul Ecopolis.

Ecopolis a monitorizat calitatea aerului din Bucuresti pe intreg anul 2010, pe baza datelor colectate de la toate cele opt statii de monitorizare a calitatii aerului din Capitala.

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis este o organizatie non-guvernamentala infiintata in 2009 cu scopul promovarii principiilor dezvoltarii durabile la nivelul politicilor publice din Romania.