Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Laszlo Borbely: Nu exista semnale ca un nor radioactiv provenit din Japonia ar putea sa traverseze Romania

Riscurile pentru sanatatea populatiei Romaniei sunt reduse in cazul radiatiilor ionizante din jurul reactoarelor nucleare, precum si din alte parti ale Japonie, declara specialistii Institutului de Sanatate Publica. La randul sau, ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a afirmat ca in prezent nu exista vreun semnal ca ar fi posibil ca un nor radioactiv provenit din Japonia sa traverseze Romania.

Societatea Nationala Nuclearelectrica, operatorul Centralei nuclearo-electrice de la Cernavoda, a anuntat marti ca centrala nucleara din Romania a fost proiectata sa reziste la cutremure de o magnitudine de peste 8 pe scara Richter, desi studiile de specialitate atesta faptul ca in tara noastra nu exista riscul producerii unui cutremur cu o magnitudine atat de mare ca a celui produs in Japonia. In cazul in care are loc un seism, centrala se opreste in conditii de securitate nucleara, respectiv asigura oprirea reactorului, racirea zonei active si monitorizarea parametrilor de securitate nucleara.

Valuri tsunami cu inaltimea de 10 metri au lovit zonele estice de coasta ale Japoniei dupa producerea seismului de 9 grade de scara Richter. Prima, afectat din plin, a fost provincia Fukushima, din nord-estul tarii, unde valuri de apa si noroi au patruns pe o portiune de cinci kilometri pe uscat, luand pe sus case, camioane, trenuri si ambarcatiuni.

Germania inchide sapte reactoare nucleare

Cancelarul german, Angela Merkel, a anuntat inchiderea imediata si pentru o perioada de trei luni a tuturor reactoarelor date in functiune in Germania "inainte de 1980". In total, in Germania sunt sapte astfel de reactoare.

Merkel a anuntat la inceputul saptamanii un mortariu de trei luni provind prelungirea duratei de viata a centralelor nucleare, in timp ce accidentul nuclear din Japonia a exacerbat ostilitatea traditionala a populatiei germane fata de energia atomica.

Asa cum a promis in campania din 2009, cancelarul a decis prelungirea cu 12 ani in medie a duratei de functionare a reactoarelor, in timp ce social-democratii aliati cu ecologistii au programat in urma cu zece ani o oprire progresiva a acestora pana in 2020.

Sapte reactoare nucleare au fost puse in functiune in Germania inainte de sfarsitul lui 1980: unul la Schleswig-Holstein (nord), unul in Saxonia Inferioara (nord-vest), doua in Hesse (vest), doua in Baden-Wurtemberg (sud-vest) si unul in Bavaria (sud).

Aceasta decizie afecteaza patru operatori ai centralei nucleare din Germania: o filiala a grupului suedez Vattenfall, grupurile private germane EON si RWE, si grupul public regional german EnBW.

Ministrul Mediului: Romania, pe ultimul loc din UE in domeniul reciclarii deseurilor

Romania este pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste gradul de valorificare a deseurilor, a spus, joi, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, care a anuntat ca, pentru remedierea acestei stari, ministerul va aloca, pana in 2015, o suma totala de 1,2 miliarde de euro.

Potrivit estimarilor acestuia, prin sistemul integrat de management vor fi create "peste 200.000 de locuri de munca noi", piata urmand sa genereze venituri de peste un miliard de euro.

"Romania este o tara dificila din punct de vedere al mediului, dupa o perioada lunga de industrializare, dar vom face toate eforturile pentru a sprijini investitiile verzi", a mentionat ministrul, invitand firmele de profil sa se pregateasca pentru a face fata concurentei de pe aceasta viitoare piata.