Mii de litri de apa usor radioactiva au fost deversati luni in lacul Ontario, la granita cu Statele Unite, in urma unui incident care a avut loc intr-o centrala nucleara canadiana, au anuntat miercuri autoritatile, care au minimizat evenimentul, relateaza AFP.

"Este un eveniment minor si care nu are decat efecte neglijabile asupra mediului si niciun impact asupra sanatatii umane", a afirmat, intr-un comunicat, Ontario Power, important producator public de electricitate. "Nu are niciun efect asupra calitatii apei potabile", a subliniat grupul, care se afla in proprietatea guvernului provincial Ontario.

Comisia canadiana pentru securitatea nucleara a afirmat si ea, pe site-ul de internet, ca "riscul radiologic pentru mediu si sanatatea umana e neglijabil".

In total, 73.000 de litri de apa demineralizata (care contine urme slabe de tritiu, un element radioactiv) au fost deversate accidental in lac din cauza unei probleme de etanseizare a unei pompe, a explicat Ontario Power.

Centrala din Pickering este situata la 35 kilometri in est de Toronto, cel mai mare oras al tarii, care adaposteste circa 2,6 milioane de oameni.

Acest incident survine in contextul seriei de accidente de la centrala nucleara din Fukushima, din nord-estul Japoniei, care a redeschis in mai multe tari dezbaterea legata de energia atomica.

Filiala canadiana a Greenpeace a cerut guvernului celei mai bogate si populate provincii din Canada sa revina asupra unei decizii din 2006 privind construirea de noi reactoare nucleare.