Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Teiul din Leliceni, Harghita, a fost desemnat Arborele European al Anului

Teiul din localitatea harghiteana Leliceni a fost desemnat Arborele European al Anului. Copacul a primit cele mai multe voturi in cadrul competitiei organizate de Fundatia Ceha pentru Parteneriat de Mediu, in parteneriat cu Fondul de Mediu al Ministerului Mediului din Republica Ceha. Presedintele Fundatiei pentru Parteneriat din Miercurea Ciuc, Laszlo Potozky, care a organizat prima editie a acestei competitii in Romania, a declarat ca teiul din Leliceni a fost votat de peste 20.000 de persoane, pe locul doi situandu-se platanul din Bulgaria, cu aproximativ 18.000 de voturi. Locurile urmatoare au fost ocupate de platanul din Ungaria si de stejarii din Slovacia si din Cehia. Laszlo Potozky a spus ca, prin povestilor copacilor si istoria lor conectata la comunitate, organizatorii au incercat sa-i faca pe oameni sa fie interesati de arbori si de patrimoniul lor natural. Teiul din Leliceni, castigatorul competitiei europene, a fost ales anul trecut Arborele Anului in Romania. El are peste 500 de ani, strajuieste biserica din localitate si a fost declarat monument al naturii in 1992. Reprezentantii organizatiei care l-au nominalizat spun ca arborele a fost plantat, cel mai probabil, in prima parte a anului 1500 si a fost ''martorul'' invaziei tatarilor, dar si al altor evenimente istorice importante. De asemenea, el a supravietuit secetei din 1717 si grindinei din 1854.

Spital pentru pasarile salbatice la Muzeul Satului din Bucuresti

Societatea Ornitologica Romana va deschide, de la 1 mai, primul spital pentru pasari sabatice din tara, la Muzeul Satului din Bucuresti. Bucurestenii care gasesc zburatoare bolnave, ranite sau orfane le pot aduce aici pentru a primi ajutor si a fi reintegrate in natura. Alida Barbu, de la Societatea Ornitologica din Romania, a declarat pentru HotNews.ro ca spitalul pentru pasari salbatice va fi amenajat intr-un grajd din Bucovina, in incinta Muzeului Satului. Cele mai multe dintre pasarile ranite sunt electrocutate sau lovite de masini. "Astfel de adaposturi sunt peste tot in lume", a precizat aceasta. In plus, proiectul isi propune sa atraga atentia oamenilor asupra pericolelor ce ameninta pasarile salbatice si sa ii sensibilizeze pentru a invata sa ocroteasca aceste vietati.

Topirea tot mai accelerata a ghetii arctice si antarctice creste nivelul oceanelor mai mult decat se estimase (NASA)

Calotele de gheata din Groenlanda si Antarctica isi pierd masa intr-un ritm accelerat. Avertsimentul a fost lansat de NASA, care a finantat un studiu in acest domeniu, cercetare care se bazeaza pe observatii prin satelit. Rezultatele arata o crestere mai mare a nivelului oceanelor decat cea estimata pana acum. Aceasta cercetare, cea mai complexa privind modificarile masei de gheata polare, sugereaza ca scaderea masei de gheata de la cei doi poli o depaseste pe cea din randul calotelor de gheata din zonele montane, devenind astfel principalul factor de crestere a oceanelor. In plus, cresterea nivelului marii ar putea avea loc mult mai devreme decat se estimeaza. Aceasta observatie arata ca, in 2006 - an pentru care sunt disponibile date cu privire la topirea ghetarilor de munte - Groenlanda si Antarctica au pierdut in total 475 miliarde de tone de gheata in medie. Acest volum este suficient pentru a creste nivelul marii cu 1,3 milimetri in medie pe an. Daca ritmul de topire a ghetii de la cei doi poli se mentine, in urmatoarele patru decenii, pierderile cumulate de gheata ar ridica oceanele cu 15 centimetri pana in 2050, conchid autorii studiului.​