Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Poluarea fonica in orasele mari: Cel mai zgomotos este Bucuresti, iar cel mai linistit este Iasi

Bucurestiul este cel mai zgomotos oras din Romania, cu aproximativ 85% din populatie expusa la poluarea fonica. Pe locul al doilea se situeaza Constanta, cu 76% din populatie afectata de zgomotele puternice, urmata de Cluj cu 64 de procente. La polul opus, cel mai linistit oras din Romania este Iasi, unde 16% din populatie este afectata de zgomot. Potrivit firmei de audit in domeniul masurarilor acustice, Enviro Consult, cele mai zgomotoase zone ale capitalei sunt Bulevardul Magheru si Zona Oltenitei, cele mai linistite zone fiind Drumul Tabereri, Rahova sau 1 Mai. Directorul executiv al companiei, Bogdan Lazarovici, sustine ca "traind zi de zi intr-un spatiu poluat fonic, ajungem sa nu mai percepem zgomotul, insa el ne afecteaza in continuare simturile. Zgomotul accentueaza problemele cardiace, creeaza stari de neliniste si agresivitate sau insomnii. Asa ajungem ca, aflati undeva la munte, sa ni se para ca linistea de acolo este ireala, insa aceea este normalitatea", sustine acesta. Pana la jumatatea anului viitor, 25 de orase din Romania, toate cu o populatie de peste 100.000 de locuitori, trebuie sa prezinte autoritatilor europene hartile de zgomot. Precedentul termen de auditare a fost sfarsitul lui 2007, referindu-se doar la orasele cu peste 250.000 de locuitori. Directivele europene prevad ca, pana la finele anului viitor, toate orasele din Uniunea Europeana cu mai mult de 100.000 sa dispuna de o harta de zgomot, care sa indice nivelul poluarii fonice.

Deputatii europeni vor aprobata pana in iunie Strategia pentru regiunea Dunarii

Parlamentul European cere presedintiei ungare sa aprobe Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunarii in cadrul Consiliului European din iunie. Deputatii europeni au solicitat de asemenea autoritatilor de la Budapesta sa demareze cat mai rapid punerea strategiei in aplicare, potrivit unui comunicat al institutiei europene. Strategia ar putea fi o "excelenta" ocazie pentru Uniunea Europeana sa isi dezvolte cooperarea politica si economica cu Balcanii, se arata intr-o rezolutie adoptata de Parlamentul European. Strategia, prezentata de Comisia Europeana in decembrie 2010, vizeaza imbunatatirea mobilitatii, securitatea energetica, protectia mediului, dezvoltarea economica si sociala, schimburile culturale, securitatea si protectia civila in regiunea Dunarii. Eurodeputatii sustin ca printr-o mobilizare a tuturor actorilor importanti, inclusiv societatea civila, strategia pentru regiunea Dunarii ar putea determina o mai buna finantare a proiectelor cofinantate de Uniunea Europeana in regiunile din vecinatate.

Locuitorii cartierului Ferentari se transforma in peisagisti: parcul Aleea Livezilor va capata alta fata

Locuitorii cartierului Ferentari se transforma in peisagisti. Bucurestenii din zona Aleea Livezilor isi vor amenaja parcul din fata blocului dupa bunul plac. Proiectul este coordonat de un ONG si se va desfasura sub indrumarea peisagistilor, avand ca scop implicarea cetatenilor in actiunile de regenerare urbana. Spatiul verde este acum plin de gunoaie si neingrijit. Coordonatorul evenimentului, Marius Huza, a declarat pentru HotNews.ro ca "proiectul isi propune amenajarea unui teren de fotbal, construirea unor spatii de socializare si realizarea unui proiect peisagistic pentru reamenajarea parcului din zona Aleea Livezilor". Terenul de fotbal si bancile vor fi realizate din banii obtinuti de organizatie prin programul Tineret in Actiune, iar proiectul peisagistic va fi predat Primariei Sectorului 5. Actiunea se va desfasura in perioada februarie - iunie 2011. Copiii, adultii din cartier precum si studenti de la Facultatea de Horticultura-Departamentul Peisagistica vor realiza propuneri care vor fi inaintate unui expert peisagist. Obiectivul final este realizarea unui proiect profesionist de amenajare a spatiului, a explicat Marius Huza.

Spatiul verde din Bucuresti s-a dublat. Pe hartie

Proiectul vine in contextul in care cea mai recenta masuratoare a Primariei Generale arata ca Bucurestiul ar avea aproximativ 25 de metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor. Ceea ce inseamna aproape dublu fata de cativa ani in urma, potrivit unor surse din cadrul institutiei. O analiza realizata de HotNews.ro arata ca dublarea pe hirtie a spatiului verde s-a constatat dupa ce Bucurestiul a pierdut mai multe parcuri si s-au defrisat spatii verzi pentru parcarile dintre blocuri. Presedintele Comisiei de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei, Sorin Gabrea, a declarat ca aceasta cifra depinde de mai multi parametri, cum ar fi numarul populatiei la care s-a raportat spatiul verde. "Asa ca am rezerve in privinta acestor cifre", sustine acesta. Nici ONG-urile nu sunt prea convinse de acuratetea masuratorii. "Aceasta masuratoare nu are corespondent in realitate deoarece nu au masurat si cantitatea de praf din oras. Masuratorile noastre indica faptul ca avem o cantitate de praf mai mare decat limita admisa", a declarat pentru HotNews.ro presedintele fundatiei Ecocivica, Nicolae Radulescu-Dobrogea. Inventarul spatiilor verzi din Capitala a fost facut in cadrul Cadastrului Verde. Normele europene recomanda 26 de metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor.​