In orasele mari exista zone care depasesc 80 decibeli-db(A),in conditiile in care valorile limita din timpul zilei, acceptate de legislatia in vigoare in Romania, pentru zonele rezidentiale, sunt pana in 50 db(A),informeaza Enviro Consult. Potrivit acestuia, Bucurestiul este cel mai zgomotos oras, avand cea mai mare pondere, circa 85%, din populatie expusa la poluarea fonica. Capitala este urmata de Constanta cu 76% din populatie afectata de zgomotele puternice si de Cluj cu 64%. La polul opus topului de mai sus, cel mai linistit oras este Iasi, cu doar 16% din populatie afectata de zgomot.

Harta zgomotului in CapitalaFoto: Primaria Bucuresti

Vezi aici harta de zgomot a Capitalei .

Potrivit Enviro Consult, calculul poluarii fonice are la baza raportul dintre numarul de locuitori dintr-un oras expusi la un nivel de zgomot de peste 55 db(A) si numarul total de locuitori ai orasului, inmultit cu 100. "La nivel national, in orasele cu peste 250.000 de locuitori avem aproximativ 2.900.000 de persoane expuse la zgomot peste limita prevazuta in standardele de auditare, ceea ce inseamna ca pentru mai mult de 60% din populatie calitatea vietii este afectata considerabil de poluarea fonica", a declarat Bogdan Lazarovici, director executiv Enviro Consult, auditor in domeniul masurariilor acustice.

Topul poluarii fonice:

  • Bucuresti- 85% din populatie afectata
  • Constanta- 76% din populatie afectata
  • Cluj-Napoca- 64% din populatie afectata
  • Brasov, Ploiesti- 61% din populatie afectata
  • Galati- 55% din populatie afectata
  • Timisoara- 49% din populatie afectata

Valorile limita din timpul zilei, acceptate de legislatia in vigoare in Romania, pentru zonele rezidentiale, sunt pana in 50 db(A). In zona aeroporturilor, strazilor principale si cailor ferate de 70 db(A), iar in sectoarele industriale de 65 db(A).

  • Cele mai zgomotoase zone ale capitalei sunt Bulevardul Magheru (zona Nottara), Zona Oltenitei, Bulevardul Ferdinand (zona Iulia Hasedeu), Bulevardul Ghencea si Pantelimon (zona Morarilor).

"Unele dintre cele mai linistite strazi din Bucuresti le putem intalni in spatele blocurilor din Drumul Tabereri, Rahova, 1 Mai sau in cartiere ca Primaverii si Giulesti (...)Traind zi de zi intr-un spatiu poluat fonic, ajungem sa nu mai percepem zgomotul, insa el ne afecteaza in continuare simturile. Zgomotul accentueaza problemele cardiace, creaza stari de neliniste si agresivitate, insomnii etc. Asa ajungem ca, aflati undeva la munte, sa ni se para ca linistea de acolo este ireala, insa aceea este normalitatea", considera Bogdan Lazarovici.

Pana la jumatatea anului viitor, 25 de orase din Romania, toate cu o populatie de peste 100.000 de locuitori, trebuie sa prezinte autoritatilor europene hartile de zgomot. Precedentul termen de auditare a fost sfarsitul lui 2007, referindu-se doar la orasele cu peste 250.000 de locuitori (Brasov, Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Ploiesti, Timisoara). Directivele europene prevad ca, pana la finele anului viitor, toate orasele din Uniunea Europeana cu mai mult de 100.000 de locuitori trebuie sa dispuna de o harta de zgomot, care sa indice nivelul poluarii fonice.

Legislatia europeana prevede ca fiecare harta de zgomot sa fie actualizata la fiecare 5 ani, aici intrand in calcul nu numai orasele, ci si reteaua de transport feroviar, drumurile, aeroporturile sau santierele navale.

  • Enviro Consult, companie specializata in masurarea zgomotului, are contracte incheiate cu o serie de primarii din tara, companiile feroviare si societati private.