La un an dupa esecul conferintei de la Copenhaga, specialisti pe probleme climatice din peste 190 de tari incep luni in Mexic, la Cancun, 12 zile de negocieri pe tema unui acord privind schimbarile climatice.

Reuniunea pentru care s-au luat importante masuri de securitate se va deschide cu un discurs al presedintelui mexican Felipe Calderon, dusman inversunat al cartelurilor drogurilor.

Aceste negocieri, care vor dura pana in 10 decembrie, sunt considerate de multi ca fiind ultima sansa de a restabili increderea in procesul lung si complex initiat de Organizatia Natiunilor Unite acum 18 ani, pentru a gasi un raspuns la provocarile schimbarilor climatice, scrie AFP.

Un acord privind limitarea emisiilor de gaze cu efect de sera este obligatoriu avand in vedere ca mai multe rapoarte ONU avertizeaza asupra consecintelor negative ale unei cresteri a temperaturii globale cu mai mult de 2 grade.

Dar, pana acum statele dezvoltate si cele in curs de dezvoltare nu au reusit sa ajunga la un compromis. Tarile sarace nu vor sa plateasca poluarea cauzata de tarile industrializate precum SUA si statele UE.

Protocolul de la Kyoto care prevede masurile legale privind reducerea emisiilor gazelor cu efect de sera expira in 2012.