Zona Arctica continua sa se incalzeasca intr-un ritm fara precedent, afectand populatiile si ecosistemele, dar si climatul in zonele cele mai populate ale emisferei nordice, potrivit ultimului raport anualal guvernului american, publicat joi si citat de AFP.

"Anul 2010 este al treilea (cand suprafata ghetii se micsoreaza se reduce intr-un ritm record n.r.) din 1979, depasit doar de 2008 si de 2007", arata raportul.

Arctica, descrisa in raport ca "frigiderul planetei," este confrunta cu temperaturi record de ridicate care topesc gheata si diminueaza masa banchizei, arata raportul numit Arctic Report Card, realizat de o echipa de 69 de oameni de stiinta din toata lumea.

In Groenlanda, gheata continua sa se reduca considerabil. Primul record al topirii ghetii a fost inregistrat in 2007, apoi in anul 2008.

Arctica este un important motor al climatului si al meteorologiei in jurul globului. Serveste, de asemenea, ca sursa esentiala de hrana pentru numeroase populatii de pasari, mamifere si pesti.