Noroiul toxic care a contaminat, in ultimele 2 zile, vestul Ungariei a ajuns joi in apele Dunarii, anunta AFP, citand un oficial de la Protectia apelor. Alcalinitatea apei, o masura de contaminare a raului, a depasit deja cotele normale pe unele sectoare, a declarat acesta. Informatia a fost, insa, dezmintita, la Antena 3, de ministrul Mediului, Laszlo Borbely, care sustine ca apele Dunarii nu au fost contaminate.

Esantioanele prelevate de la confluenta raului Raab cu Dunarea au aratat o alcalinitate usor crescuta peste valoarea normala, intre 8,96% si 9,07%, in conditiile in care valoarea normala este in jur de 8%.

Situatia actuala a survenit in urma spargerii unui batal de stocare a reziduurilor chimice de culoare brun-roscat apartinind unei fabrici de prelucrare a aluminiului care a cauzat scurgerea a peste 600.000 mc de deseuri cu un ph de 12-13 in paraul Torna, afluent al raului Marcal aflat in Vestul Ungariei, se precizeaza in comunicatul de presa al ministerului.

Autoritatile au decretat stare de urgenta marti pentru districtele Veszprem, Gyor-Moson-Sopron si Vas, dupa ce satul Kolontar a fost inundat de namol rosu. Patru persoane si-au pierdut viata, dintre care un bebelus de trei luni, alte 3 sunt date disparute si 123 au fost ranite.

Accidentul s-a produs luni la fabrica de alumina Ajka apartinand companiei MAL Zrt, la 160 km de capitala tarii Budapesta. Ca urmare a exploziei survenite la depozitul de deseuri toxice, s-au deversat cantitati importante de reziduuri industriale, intre care si oxid de fier si metale grele periculoase.