Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, la RFI, ca este nevoie de un compromis pe tema organismelor modificate genetic, in conditiile in care Comisia Europeana a lasat la latitudinea fiecarui stat membru decizia privind interzicerea sau nu a cultivarii organismelor modificate genetic.

Laszlo Borbely propune un moratoriu de cativa ani in Romania: "Eu am propus un moratoriu, nu neaparat pe cinci ani, dar pana cand nu se clarifica din punct de vedere stiintific - si aceasta este disputa si la nivelul Uniunii Europene - sunt multe tari mari, care au interzis deja aceste organisme modificate genetic, pentru ca nu s-a putut demonstra pana acum daca sunt sau nu nocive. Evident, sunt si avantaje economice", spune ministrul Mediului.

Descarca fisierul audio in format MP3

Laszlo Borbely precizeaza ca, oricum, Romania importa "destul de mult" porumb modificat genetic din America de Sud: "Se importa destul de mult din America de Sud, intr-adevar, asemenea porumb, dar si alte plante modificate genetic. Deci, pe undeva trebuie facut un compromis intre ceea ce inseamna apararea mediului si interzicerea oricaror asemenea organisme, care sunt nocive. Doi: interesele economice. Sa vedem cum putem lua decizii in conditiile in care e piata libera. Noi interzicem aceste organisme si pe de alta parte, din America de Sud, din alte tari importam tot organisme modificate genetic".

Ministrul Mediului propune, asadar, interzicerea cultivarii OMG, pentru o perioada de cinci ani. Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara s-a opus insa. "Eu nu sunt de acord cu interzicerea acestor culturi. S-au facut studii la nivelul Uniunii Europene. Nu poti face studii cinci ani. In aceasta perioada se duce de rapa agricultura", a declarat el.

Valeriu Tabara este acuzat de mai multe organizatii ecologiste ca este un fost colaborator al companiei Monsanto, cel mai mare producator de OMG din lume.