Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Aproximativ o suta de metri din faleza statiunii Eforie Sud s-a prabusit

O portiune de aproximativ o suta de metri din faleza statiunii Eforie Sud s-a prabusit. Cel mai probabil, alunecarea de teren a avut loc din cauza infiltratiilor de apa din sol. Autoritatile au interzis accesul in zona, pana la consolidarea falezelor, avand in vedere ca si soseaua este in pericol. Potrivit autoritatilor locale, prabusirea falezei a fost determinata de infiltratii la conductele de transport de apa potabila aflate in apropiere, dar si de fragilitatea falezelor. De-a lungul timpului au mai fost inregistrate alunecari de teren similare atat in Eforie Sud, cat si in Eforie Nord. In prezent, Administratia Bazinala de Ape Dobrogea Litoral executa lucrari de reabilitare. Responsabilul de comunicare al Administratiei, Catalin Anton, a precizat ca in zona se lucreaza inca de anul trecut, dar pentru ca fondurile de refacere a falezei sunt asigurate de la bugetul de stat, lucrarile sunt realizate in functie de cum ajung aceste fonduri.

Prin campania "Vanatoarea de monstri" au fost colectate peste 70 de tone de deseuri

Cinci mii de elevi de la aproape o suta de scoli au reusit sa stranga intre lunile martie si iunie 70,5 tone de deseuri electrice si electronice. Anuntul a fost facut de asociatia eco Tic care a derulat campania "Vanatoarea de monstri" impreuna cu asociatia Junior Achievment, sub patronajul Ministerului Mediului. Elevii inclusi in program au putut aduce la scoala aparate electrocasnice si echipamente vechi, care au fost colectate in containerele plasate in cadrul scolii. "Copiii au un rol important in ceea ce priveste protectia mediului, ei ii pot influenta chiar si pe parinti, ii pot determina sa aiba grija de mediul inconjurator", a declarat ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely. Castigatorii la finalul campaniei au fost Liceul Teoretic German din Satu Mare, Grupul Scolar Industrial Tehnofrig din Cluj-Napoca, Colegiul Economic din Buzau si Grupul Scolar Matei Basarab din Craiova.

"Boala legionarilor", risc pentru soferii profesionisti

Apa folosita la curatarea parbrizelor poate constitui cauza a circa 20 la suta din imbolnavirile de "boala legionarilor" din Anglia si Tara Galilor. Aceasta este o infectie pulmonara grava, cu o cauza greu de identificat, si care in unele cazuri poate fi fatala. Apa din dispozitivele pentru curatarea parbrizelor, fiind tinuta intr-un spatiu inchis si care se incalzeste usor, este un mediu prielnic pentru bacteria care inhalata poate duce la aparitia pneumoniei. Avertismentul a venit din partea Agentiei britanice de Protectie a Sanatatii. Iar printre cei mai vizati sunt soferii profesionisti, al caror risc de imbolnavire este de cinci ori mai mare decat normal. Boala este una destul de rara, cel mai adesea cazurile apar intamplator si nu se cunoaste sursa de infectare. Spre exemplu, anul trecut in Anglia au fost inregistrate 345 de cazuri, dar se presupune ca in unele situatii infectia a fost luata din afara insulei britanice. Cei mai afectati sunt in general barbatii de peste 50 de ani.

Delfinii folosesc diplomatia pentru a evita rafuielile

Delfinii au un limbaj mult mai avansat si mai complicat decat majoritatea animalelor studiate pana in prezent. Oamenii de stiinta incep abia acum sa-i descifreze una dintre laturi. Un sistem de comunicare complex traduce un sistem social complex, iar cercetatorii au descoperit recent ca delfinii - creaturi extrem de sociale - folosesc diplomatia pentru a comunica intre ei. Mai mult, sunetele pe care le emit instituie ierarhia si pacea in sanul comunitatii. Un cercetator spaniol si unul paraguayan au realizat cel mai detaliat studiu de pana acum legat de delfinii cu bot de sticla. Una dintre concluziile acestuia este ca semnalele stabilesc contactul dintre ei si ii ajuta sa-si coordoneze partidele de vanatoare, in timp ce impulsurile sonice pe care le emit tempereaza nivelul de agresivitate in vremuri macinate de framantari. "Cand se afla in competitie pentru mancare, mamiferele marine scot aceste sunete pentru a stabili clar cine se pozitioneaza mai sus pe scara sociala si pentru a ocoli rafuielile. Cel mai putin dominant dintre delfini ii va face loc confratelui sau", a explicat Bruno Diaz, autorul principal al studiului.