Autoritatile locale reprezinta "veriga slaba" in ceea ce priveste gestionarea deseurilor in Romania, a afirmat ministrul Mediului,Laszlo Bobely, intr-un interviu acordat HotNews.ro. Potrivit acestuia exista orase mari "in care nu se face nimic". In aceste conditii, Ministerul Mediului pregateste pentru edili un proiect de act normativ prin care vor fi introduse criterii de performanta. Autoritatile locale vor avea obligatia ca din cantitatile totale de deseuri municipale si asimilabile colectate, cel mult 85% sa fie supuse operatiilor de eliminare finala, iar cel putin 15% din deseurile colectate sa fie incredintate spre reciclare.

Primariile vor fi nevoite sa plateasca 100 de lei pentru fiecare tona care reprezinta diferenta dintre obiectivul anual de diminuare si obiectivul efectiv realizat. Ministrul a spus ca ii va lua "la rost" pe cei care se ocupa de elaborarea proiectului legislativ petru a-l finaliza mai repede.

Ministrul a povestit in cadrul interviului ca a fost impresionat de modul in care sunt gestionate deseurile in Statele Unite ale Americii. In cadrul unei vizite recente facute in SUA, Borbely a observat ca "90% din deseurile selectate sunt folosite pentru energie, iar 10% pentru fabricarea de caramizi".

Productie video realizata de Oana Boncu

Principalele declaratii ale Ministrului Mediului:

  • Eu ma tot invart in jurul acestui subiect si ma enerveaza cand ceva nu functioneaza. La noi, functioneaza ca intr-o tara din lumea a treia. Noi adunam mai multe PET-uri decat avem angajamentul, dar aceasta pentru ca producatorii de racoritoare sunt obligati plateasca mai mult daca nu demonstreaza ca recileaza.
  • Am fost in SUA la o fabrica unde incinereaza deseurile. New-York nu are nicio groapa de deseuri, ori le transporta in alta parte, ori le folosesc in doua fabrici ecologice unde baga gunoiul selectat. 90% din deseuri sunt folosite pentru energie, iar din 10% fac caramizi pentru constructii. Cred ca trei fabrici din acestea ar rezolva in Romania tot gunoiul. Daca duci tot gunoiul si il arzi, mai faci si energie.
  • Sper ca in 2014, vom putea avea si noi un sistem modern de colectare selectiva.
  • Pana atunci incercam si noi altfel. O sa pornesc in 3.000 de scoli, in toamna, o initiativa. Vom da pe gratis acele mecanisme de presare a PET-urilor. Voi discuta saptamana viitoare si cu lanturile de magazine sa incercam si acolo acest lucru.
  • Eu nu inteleg un lucru: Daca in comunism, te duceai si primeai pentru o sticla 25 de bani, de ce nu se poate si acum.
  • Sunt foarte multe reticente si e lipsa de organizare. Veriga slaba este la autoritatile locale. Ei au din 2005 obligatia de a rezolva aceasta problema si se supara cand venim cu amenzi. Sunt orase mari in care nu se face nimic, ca de exemplu Targu-Mures.
  • Acum vom inaspri legisalatia, vom avea criterii de performanta. Trebuie sa inteleaga ca nu e ceva sofisticat. Nu e adevarat ca omul nu e receptiv. Este receptiv daca are conditii.