A inceput numaratoarea inversa. Ceasul indica "mai putin de 42 de luni" pana cand umanitatea se va confrunta cu inceputul unei noi ere glaciare, sustine astrofizicianul rus de origine uzbeca Habibullo Abdussamatov , intr-un articol publicat in editia electronica a cotidianului italian, La Stampa.

In 2014 va incepe o noua epoca de gheata si disputele despre incalzirea globala se vor incheia, a sustinut Abdussamatov in fata celor mai buni oameni stiinta specializati in domeniul schimbarilor climatice reuniti la Chicago.

Dar, omenirea nu are niciun motiv sa se bucure, avertizeaza Abdussamatov, pentru ca daca planeta se raceşte, dezastrele sunt mai mari decat atunci cand se incalzeste.

Directorul Departamentului Cercetari spatiale de pe langa Observatorul astronomic din Pulkovo si responsabil al proiectului "Astrometrie", astrofizicianul este convins ca este foarte aproape de a putea prezenta dovada definitiva privind iminenta acestei perioade glaciare.

Potrivit acestuia, vinovat de aparitia noii epoci glaciare este soarele, mai precis reducerea brusca a puterii sale de radiatie, care crescuse enorm in ultimul secol. Acum, oamenii de stiinta observa o tendinta contrara.

Abdussamatov explica faptul ca activitatea Soarelui este in faza minima din cauza reducerii numarului petelor solare.

Scaderea numarului petelor solare arata ca suntem pe cale de a asista la "un colaps al temperaturilor globale pe Pamant", a mai spus cercetatorul.

In 2008, si cercetatori ai NASA anticipau venirea unei mici perioade glaciare pana în 2014.