Europarlamentarul PDL Cristian Preda a sustinut vineri ca proiectul Rosia Montana scindeaza cele doua formatiuni aflate la guvernare - PDL si UDMR - atat la Bucuresti, cat si in Parlamentul European, transmite Agerpres. "Avem la Bucuresti o coalitie PDL-UDMR la guvernare, te-ai astepta ca solidaritatea sa existe de ambele parti, sa existe coerenta, ambele partide sunt membre PPE. Proiectul (n.r.- al folosirii cianurii in minerit) descopera ca nu exista solidaritate nici la Bucuresti, nici in PE. PDL si UDMR sunt scindate", a declarat Cristian Preda, in cadrul unei dezbateri organizate de Institutul pentru Studii Populare.

Potrivit lui Preda, divergentele de opinie ale celor doua formatiuni fata de proiectul Rosia Montana nu ar fi dramatice, daca nu ar conduce la "o alianta surprinzatoare, care i-a pus impreuna pe Corneliu Vadim Tudor si Renate Weber, intr-un discurs de ecologie radicala, destinat sa impinga CE la un gest inca mai radical decat cel din acest moment".

Preda a afirmat ca, in dezbaterile din PE privind mineritul pe baza de cianuri, "termenii au fost inacceptabili", "s-au lansat acuzatii de lobby corporatist", iar "altii au acuzat o marsava actiune maghiara", insa nimeni, in opinia sa, nu vrea sa vada problema in termeni institutionali.

"Daca vom vedea fie maini straine unguresti, fie maini murdare corporatiste, nu vom avea foarte mult succes in Europa si ne vom distra cu piesele lui Caragiale, in care vom recunoaste anumite fragilitati romanesti", a afirmat europarlamentarul.

Si vicepresedintele PDL Valeriu Stoica a vorbit despre 'disjunctia stranie'' de la Bruxelles intre UDMR si PDL, invocata de Cristian Preda. Stoica a remarcat ca cele doua formatiuni care provin din aceeasi tara, fac parte din acelasi guvern si sunt arondate aceluiasi curent popular, au pozitii diferite la Bruxelles.

"Cred ca ar trebui un dialog mai profund intre cele doua partide. Trebuie vazut de ce exista aceasta stare de disjunctie. Poate ca acest dialog mai profund ar permite armonizarea punctelor de vedere si eliminarea impresiei neplacute pe care nu o lasa doar UDMR si PDL, o lasa Romania", a spus Stoica.

Parlamentul European a votat miercuri, la Bruxelles, o rezolutie in care se solicita ca Uniunea Europeana sa adopte un regulament care sa interzica in statele membre tehnologiile miniere pe baza de cianuri.