Pe langa cele 5,6 miliarde euro din fonduri europene, mai este nevoie de inca 1 miliard de euro "pentru a ne onora angajamentele pe care le avem. Am discutat cu Ministerul de Finante si cu BEI sa gasim o modalitate pentru a rezolva aceasta problema", a declarat Laszlo Borbely, Ministrul Mediului si Padurilor. Potrivit acestuia, Romania este in urma "cu cateva procente" fata de angajamentele privind accesul la alimentarea cu apa care acum este de numai 33% in mediul rural.

"Este Ziua mondiala a apei si nu intamplator vorbim de o apa curata, domeniu la care, din pacate, Romania in momentul de fata este ramasa in urma in ceea ce priveste canalizarea si statiile de epurare cu cateva procente - sub 10% - in raport cu angajamentele pe care ni le-am luat fata de UE", a declarat Borbely cu ocazia Conferintei Nationale privind stadiul implementarii Programului Operational Sectorial Mediu.

Borbely a mai declarat:

  • Accesul la reteaua de alimentare cu apa in sistem centralizat este de 92% in mediul urban dar numai de 33% in mediul rural.
  • Aceasta, cu toate ca am pornit foarte bine in 1998, am facut primul parteneriat public-privat pe 200 milioane dolari.
  • Iata ca, dupa 10 ani, dupa ce s-au cheltuit cel putin 500 milioane dolari si 500 milioane euro, sistemul de canalizare este 52% pe toata tara.
  • Trebuie sa privim in fata aceste lucruri, apa curata de mult nu mai este echivalenta cu apa din fantani.
  • Trag din nou un semnal de alarma si trebuie sa facem cu totii mai mult in ceea ce priveste banii de la buget si de la Comisia Europeana".

In ceea ce priveste derularea POS Mediu, Borbely a spus ca "inca nu suntem in stadiul care ne-am propus privind absorbtia fondurilor dar, in 2010, ministerul intentioneaza sa incheie contracte de 2,5 miliarde euro. Aceasta ar conduce la o suma totala a contractelor de 3,8 miliarde euro. Pana in prezent, exista "circa 11 contracte incheiate pe componentele de apa si 4 pe deseuri".

Legat de celelalte axe ale Programului, referitoare la reabilitare termica, a fost incheiat un prim contract la Iasi in valoare de 75 milioane euro saptamana trecuta si "in curand vor intra in programe alte 4-5 orase".