Un catamaran construit din 12.000 de peturi a plecat din San Francisco spre Sydney, intr-o calatorie de 11.000 de mile marine care isi propune sa atraga atentia asupra poluarii oceanelor, anunta BBC News.

Activistul pentru mediu si mostenitorul unui imperiu bancar, David de Rothschild, alaturi echipajul sau, va trece cu catamaranul botezat sugestiv Plastiki pe langa "Great Pacific Garbage Patch" sau "Insula Gunoaielor", un 'continent' de deseuri de plastic de cinci ori mai mare decat Marea Britanie.

Potrivit Natiunilor Unite, patru din cinci sticle din plastic nu sunt supuse procesului de reciclare si sfarsesc prin a fi aruncate in mediul inconjurator.

David de Rothschild, in varsta de 31 de ani, conversa deja pe Twitter, sambata, la cateva ore dupa ce Plastiki plecase in calatoria sa de trei luni.

"Tocmai am vazut primul deseu marin - o cana de plastic", scrie el, pe pagina sa de Twitter.

Cele 12.000 de sticle din plastic au fost umplute cu dioxid de carbon, pentru a le face mai rezistente si mai flotabile. Catamaranul este alimentat de energie solara si eoliana.

O bicicleta medicinala va alimenta laptopurile aflate la bordul ambarcatiunii, care este dotata si cu o toaleta ecologica si gradini pentru cresterea legumelor.

Criticii acuza insa faptul ca expeditia nu face decat sa incurajeze credinta ca utilizarea ambalajelor de plastic este acceptabila, atata timp cat acestea sunt reciclate, in loc sa militeze pentru eliminarea completa a lor.

Ei mai spun ca, daca Plastiki esueaza in misiunea sa, mii de sticle de plastic vor fi aruncate direct in mijlocul oceanului.