Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

WWF: Canalul Bistroe este o amenintare importanta pentru mediu

Organizatia World Wild Fund (WWF) a denuntat recenta incheiere a lucrarilor de constructie la canalul Bistroe in Delta Dunarii, pe care o considera o amenintare importanta pentru mediul inconjurator. Organizatia a salutat, totodata, crearea a 29 de noi zone protejate in Ucraina, avertizand ca proiectele de constructie risca sa le puna in pericol pe unele dintre ele, in special pe cele din Delta Dunarii.

Organizatia a enumerat construirea unei statiuni de schi in Bukovel, in vestul Ucrainei, care ar trebui sa devina una dintre cele mai mari 20 din lume si despre care organizatia afirma ca reprezinta o amenintare pentru fauna si flora, dar si pentru parcurile naturale din Muntii Carpati.

Explozie de culturi modificate genetic si in 2010

Dupa Statele Unite, Brazilia va deveni anul acesta cel mai mare producator de produse modificate genetic. Industria preconizeaza pentru 2010 cresteri masive in productia de boabe de soia, porumb si bumbac modificat genetic, in mai multe zone ale lumii.

Potrivit raportului anual al Serviciului International pentru Achizitionarea Aplicatiilor Agricole Biotehnologice, in 2009 culturile modificate genetic si-au sporit rasadurile de la cele 125 de milioane de hectare inregistrate in 2008 la 134 de milioane. Trendul ascendent va continua si in 2010, fiind preconizate cresteri masive in zone precum Brazilia, Pakistan si Africa. Anul trecut, doar productia de porumb modificat genetic din Brazilia a inregistrat peste 60% din cresterea globala, iar suprafata totala ocupata in statul sud-american de culturile supuse biotehnologiei acopereau doar 2,7% din pamantul arabil. Suprafata din Burkina Faso cultivata cu bumbac modificat genetic a crescut de 2 la 29% din totalul culturilor de bumbac din statul african. Iar India avea cultivate 8,4 milioane de hectare de bumbac modificat genetic in 2009. cealalata parte, culturile modificate genetic din Europa au scazut in numar. Raportul arata ca aceleasi sase tari inca domina scena globala a culturilor modificate genetic – SUA, Brazilia, Argentina, India, Canada si China gazduiesc 95% din totalul lor.

Cele mai mari firme din lume cauzeaza daune mediului inconjurator de 2,2 trilioane de dolari

ONU a demarat un proiect pentru calcularea pagubelor cauzate de marile companii asupra mediului inconjurator si posibile actiuni pentru stoparea lor. Un prim pas in aceasta directie il reprezinta un studiu despre impactul activitatilor desfasurate de cele mai mari 3.000 de companii din intreaga lume asupra mediului. Suma totala a costurilor de mediu din cadrul studiului ajunge la 2,2 trilioane de dolari. Cele mai daunatoare sectoare sunt cele furnizoare de utilitati care genereaza costuri de mediu de 400 miliarde dolari. Sectoarele cu cele mai mici costuri de mediu (cate 25 miliarde dolari fiecare ), analizate in cadrul studiului comandat de ONU, sunt telecomunicatiile, sanatatea, serviciile tehnologice si financiare.

Broasca otravitoare din Peru detine secretul monogamiei

Biologii de la Est Carolina University au descoperit primul amfibian monogam. Este vorba de broasca otravitoare peruviana, care traieste in padurea tropicala din America de Sud, si care, dupa cum arata testele genetice este complet fidela partenertului de viata. Cercetatorii americani au analizat mostre de ADN provenite de la mai multe cupluri de broaste adulte, precum si pe mormolocii adusi pe lume de acestea. Din 12 familii de broaste otravitoare peruviene, 11 s-au dovedit a fi formate din masculi si femele care raman permanent fideli unul altuia, toti mormolocii lor fiind conceputi impreuna. Descoperirea cea mai surprinzatoare a fost faptul ca un singur lucru, si anume dimensiunea ochiului de apa in care isi aseaza mormolocii, le impiedica pe broaste sa nu se furiseze pentru a comite acte de infidelitate. Aceasta este cea mai buna dovada documentata pana acum ca monogamia poate avea o singura cauza.