Omul de afaceri George Soros a afirmat public, inca din februarie 2009, ca nu are niciun fel de interese financiare, directe sau indirecte, legate de compania Gabriel Resources si/sau Rosia Montana Gold Corporation, precizeaza Fundatia Soros Romania, intr-un drept la replica solicitat in urma interviului acordat HotNews.ro de Dragos Tanase, director general al RMGC.

Prezentam mai jos dreptul la replica al Fundatiei Soros Romania:

'In interviul mentionat, una dintre intrebarile adresate de HotNews.ro domnului Dragos Tanase a fost: „Aceasta companie, la care actionar e omul de afaceri George Soros, este atacata constant de fundatia lui George Soros. Avem de-a face iata cu o situatie care, repet, din punct de vedere al managementului unei companii, cred ca e unica in Romania. Ea poate naste si a nascut deja intrebari legate de diverse speculatii pe burse si asa mai departe in Canada, unde e cotata, pentru care nu exista informatii certe in acest moment. Cum ati luat decizia, dumneavoastra ca manager de profesionist, sa intrati in aceasta afacere? Vi s-a parut ceva in neregula in aceasta pozitie unicat pe piata romaneasca?”

Prezentam mai jos precizarile Fundatiei Soros Romania legate de aceasta afirmatie:

1. In ceea ce priveste faptul ca George Soros detine actiuni la Rosia Montana Gold Corporation: George Soros a afirmat public, intr-o declaratie din februarie 2009, ca nu are niciun fel de interese financiare, directe sau indirecte, legate de compania Gabriel Resources si/sau Rosia Montana Gold Corporation. Prezentam aceasta declaratie mai jos, pentru conformitate:

Numele meu a fost mentionat recent in legatura cu proiectul minier din Rosia Montana, Romania. Pentru a clarifica lucrurile, doresc sa declar urmatoarele:

Nu am niciun interes financiar in proiectul minier de exploatare a aurului de la Rosia Montana, nici prin firma Gabriel Resources si nici prin intermediul companiei Newmont, si nici nu intentionez sa am vreun asemenea interes in viitor.

Precizez ca am purtat o conversatie cu Joel Bell, un reprezentant al companiei Gabriel Resources, in cursul careia l-am incurajat sa caute o solutie constructiva pentru Rosia Montana care sa vina in intampinarea solicitarilor legitime ale oponentilor proiectului minier.

Pe de alta parte nu am nicio opinie ferma asupra a ceea ce ar fi o solutie corecta si in niciun caz nu imi impun parerile personale asupra Fundatiei Soros Romania, care are propriul consiliu director si actioneaza autonom. Respect activitatea fundatiei de promovare a transparentei, bunei guvernari si sustinere a statului de drept.

Declaratia se afla si pe pagina de internet a Fundatiei.

Va rugam ca, in cazul in care detineti informatii fundamentate legate de implicarea lui George Soros in compania Rosia Montana Gold Corporation, sa le faceti publice.

2. In ceea ce priveste faptul ca Fundatia Soros Romania ar fi „fundatia lui George Soros”: Fundatia Soros Romania este o organizatie neguvernamentala constituita in conformitate cu legislatia romaneasca in vigoare. Fundatia Soros Romania este o organizatie autonoma, cu strategie si programe proprii, asupra carora decizia ultima apartine unui consiliu director local, a carui componenta o gasiti aici.

3. In ceea ce priveste existenta unor atacuri constante ale Fundatiei Soros Romania la adresa RMCG: Activitatea Fundatiei Soros Romania in ceea ce priveste proiectul minier Rosia Montana vizeaza deciziile contrare transparentei si interesului public ale statului roman in acest caz, una dintre cele mai cunoscute fiind decizia de secretizare a licentei de exploatare a resurselor din zona Rosia Montana. Cea mai recenta interventie pe acest subiect a Fundatiei poate fi consultata aici.

Va stam la dispozitie oricand, dumneavoastra si cititorilor dumneavoastra, cu informatii suplimentare legate de activitatea Fundatiei Soros Romania in ceea ce priveste monitorizarea activitatii statului roman in cazul proiectului minier Rosia Montana.

Cu cele mai bune ganduri,

Gabriel Petrescu

Director Executiv

Fundatia Soros Romania".