Presedintele american Barack Obama a cerut, marti, omenirii sa lupte impotriva schimbarilor climatice, in conditiile in care un esec in acest domeniu ar putea genera "o catastrofa ireversibila" in anii care vor urma, transmite Reuters.

"Raspunsul generatiei noastre in fata acestei provocari - indraznet, rapid si impreuna - va fi judecat de istorie, pentru ca, daca vom esua, riscam sa condamnam generatiile viitoare la o catastrofa ireversibila", a declarat Obama, la summitul ONU dedicat incalzirii globale.

El a subliniat ca omenirea poate inca sa inverseze cursul schimbarilor climatice, dar timpul ramas este tot mai scurt.

Obama a subliniat actiunile promovate de administratia pe care o conduce in domeniul protectiei mediului, dar nu a oferit nicio noua propunere americana care sa ofere o unda de optimism in privinta ajungerii la un pact international in acest domeniu.

"Amenintarea reprezentata de schimbarile climatice este grava, urgenta si in crestere", a continuat Obama, presedintele SUA - unul dintre cei mai mari poluatori ai lumii, in fata a zeci de presedinti si sefi de guvern din intreaga lume, reuniti la New York.