Filmul Varsta prostiei, care va fi proiectat luni si marti, 21 si respectiv 22 septembrie, in toata lumea, potrivit unui mod de distributie original, prezinta un scenariu negru privind efectele incalzirii globale asupra planetei in speranta ca lumea se va mobiliza pentru a evita distrugerea ei.

Amestec de documentar, fictiune si scurte secvente de animatie, filmul infatiseaza gandurile unui batran, interpretat de comicul englez Pete Postlethwaite, care traieste in 2055 intr-o lume complet distrusa de efectele incalzirii globale.

El vede imagini de arhiva, de fapt reale din epoca noastra si exclama dureros: "Am fi putut sa ne salvam dar nu am facut-o. Este stupefiant”.

Fata sa este descompusa intr-un scenariu voit dramatic. “In ce stare de spirit eram cu totii atunci cand, amenintati cu distrugerea, am ignorat pur si simplu aceasta amenintare?”, se intreaba personajul principal.

Pe parcursul unor intoarceri in timp el observa vietile a sase personaje care traiau in diferite zone ale globului (India, SUA, Nigeria, Marea Britanie…) si relatia lor cu mediul, petrolul si natura. Intre acestia, Piers Guy, 37 de ani, un britanic care incearca sa dezvolte energie eoliana, dar se loveste de opozitia dura a localnicilor. Fernand Parau, un francez de 82 de ani, ghid montan, priveste cum se topesc ghetarii. Jeh Wadia, un antreprenor indian de 32 de ani, lanseaza o companie aeriana low-cost.

Pelicula va fi proiectata la New York luni seara, intr-un cort instalat in Manhattan, in prezenta fostului secretar general al ONU, Kofi Annan, cu putin inainte de summit-ul ONU despre protectia mediului, care va reuni circa 100 de sefi de state si de guverne.

Proiectia si dezbaterea care va urma vor fi transmise in direct in peste 400 de cinematografe americane.

Marti, filmul care a fost deja tradus in 32 de limbi va fi proiectat in peste 60 de tari, in locuri foarte diverse, de la Geoda din Paris, la o proiectie gratuita pe o panza imensa ridicata pe tarm in arhipelagul Vanuatu din Pacificul de Sud.

Organizatorii estimeaza ca peste 200.000 de persoane din toata lumea vor viziona filmul in aceste doua zile.

Filmul nu a costat decat 450.000 lire sterline (505.000 euro) si a fost finantat prin subscriptie publica: 228 de persoane si firme au investit sume intre 500 si 35.000 lire sterline. Acestia vor primi un procent din eventualul profit al peliculei.