Directorul executiv in functie al Greenpeace a admis ca organizatia "a gresit" atunci cand a afirmat recent ca toti ghetarii din regiunea arctica vor disparea pana in 2030, transmite breitbart.com. Intr-o declaratie de presa facuta la 15 iulie, Greenpeace a sustinut ca, din cauza incalzirii globale, zona arctica va fi complet lipsita de gheata in doua decenii.

Gerd Leipold, care se va retrage din functia de director executiv al organizatiei in noiembrie 2009, a declarat ca afirmatia facuta de Greenpeace luna trecuta a fost gresita. "Nu cred ca se vor topi pana in 2030... Ar putea sa fie vorba de o greseala", a spus el.

Ziaristul Stephen Sackur, de la canalul BBC, a precizat ca afirmatia celor de la Greenpeace a fost gresita din doua puncte de vedere: intinderea de gheata din zona arctica depaseste 1,6 milioane de km patrati, avand o grosime de 3 km in mijloc si, in plus, de-a lungul istoriei, a rezistat unor perioade cu temperaturi mult mai ridicate decat cele din prezent.

Sackur i-a acuzat pe Leipold si Greenpeace ca dau publicitatii "informatii gresite" si ca utilizeaza "exagerari si declaratii alarmiste".

Leipold a aparat insa practica organizatiei de a recurge la "chestiuni emotionante" pentru a atrage atentia publicului si de a-l convinge sa accepte opiniile organizatiei.

Expertii au afirmat ca recunoasterea de catre Leipold a faptului ca organizatia a oferit informatii false pune Greenpeace intr-o lumina dificila. Organizatia a fost acuzata in numeroase randuri ca recurge la declaratii alarmiste, insa reprezentantii sai au insistat ca folosesc dovezi stiintifice riguroase atunci cand prezinta date despre incalzirea globala.

Leipold a mai spus, de asemenea, ca exista o necesitate urgenta de a opri cresterea economica in SUA si in intreaga lume, afirmand ca rata anuala de 3%-8% nu poate continua fara consecinte serioase asupra mediului. "Trebuie sa ne concentram pe un alt concept de crestere economica.... Modul de viata al bogatilor nu este un model solid.... deoarece daca iei costurile, le multiplici cu miliarde de dolari si cu cresterea populatiei mondiale, o sa ajungi la niste cifre cu adevarat inspaimantatoare".