Comisia Europeana ar urma sa trimita, joi, Romaniei o scrisoare de notificare referitoare la posibila incalcare a Directivei europene privind depozitarea deseurilor. Tara noastra ar fi trebuit sa rezolve situatia a 80 de locatii pentru deseuri, care nu erau in conformitate cu normele europene. Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi va sustine o conferinta de presa pe aceasta tema.

Potrivit datelor publicate de Ministerul Mediului, in prezent, in Romania, sunt operate 165 de depozite municipale neconforme cu normele UE si doar 26 care respecta aceste cerinte, in zona urbana. Radio Romania Actualitati aminteste ca in 2008, Romania a raportat existenta a 181 de depozite care nu se aliniau legislatiei comunitare in domeniul protectiei mediului.

Potrivit Tratatului de aderare, 100 dintre acestea au primit derogare pana la 16 iulie 2017, Romania fiind obligata sa reduca treptat cantitatea de deseuri depozitate. Pana in acest moment, Comisia Europeana nu are informatii legate de cele peste 80 de locatii ramase, urmand sa ceara informatii suplimentare autoritatilor de la Bucuresti.

De altfel, tara noastra este obligata ca in fiecare an, la sfarsitul lunii iunie, sa raporteze Comisiei Europene situatia punerii in aplicare a directivei si atingerea obiectivelor interimare.