In luna septembrie, Romania risca procedura de infringement pe arii protejate, pentru ca Executivul nu a aprobat suficiente arii care sa intre in sistemul Natura 2000. Aceasta chiar si in conditiile in care Comisia Europeana a solicitat Romaniei sa desemneze noi situri sau sa desemneze situri deja existente, potrivit Coalitiei ONG Natura2000 Romania.

Cele 55 de organizatii ale coalitiei au decis demararea unei campanii concretizate intr-o serie de petitii prin care vor cere Guvernului sa sprijine institutiile responsabile pentru realizarea unui management eficient al retelei de arii protejate. Petitiile vor fi bazate pe cazuri care reflecta incalcarea legislatiei romanesti si europene privind ariile protejate.

"Aceasta situatie va duce in curand la masuri severe din partea Comisiei Europene, masuri ce pot duce chiar la sistarea finantarilor pentru Romania. Alaturi de contextul nefavorabil in care se desfasoara managementul ariilor naturale protejate de interes national, in special al parcurilor nationale si naturale – lipsa resurselor financiare de la statul roman si a unei autoritati nationale de coordonare – modul in care se pregateste gestionarea siturilor Natura 2000 nu va permite indeplinirea cerintelor UE in domeniu. Acest lucru este cu atat mai grav cu cat Romania este una din tarile cele mai bogate in ce priveste valorile si resursele naturale din Uniunea Europeana", se arata intr-o scrisoare a coalitiei.

Un prim caz semnalat de Coalitia Natura 2000, care a fost deja trimis atat autoritatilor romane, cat si Comisiei Europene, se refera la o situatie din Parcul National si situl Natura 2000 „Muntii Rodnei”.

Sesizare privind situatia din Muntii Rodnei, unde a fost construit un drum pana in mijlocul rezervatiei

"In situl Natura 2000 si Parcul National Muntii Rodnei la dispozitia Primariei Romuli din judetul Bistrita Nasaud s-a construit un drum de acces de aproape 12 km, fara avizul Consiliului Stiintific al Parcului National, desi conform Ordonantei de Urgenta nr. 57 din 20 iunie 2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, orice lucrare de acest gen dintr-un parc national trebuie aprobat de Adminsitratia Parcului, respectiv Consiliul Stiintific. In acest caz drumul intra si in Rezervatia Stiintifica Pietrosul Rodnei pe teritoriul careia orice constructie de infrastructura este strict interzisa (OUG 57/2007, articol 32, alin 1).

Conform Directivei Uniunii Europene 92/43/CEE privind conservarea habitatelor naturale si a speciilor de plante si animale salbatice transpusa in legislatia Romaneasca prin Ordonanta de Urgenta nr. 57 din 20 iunie 2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, orice activitate susceptibila de a avea impact negativ asupra sitului Natura 2000 sau a parcului national este interzisa sau se poate efectua numai dupa evaluarea impactului asupra mediului (OUG 57/2001 articolul 28).

In perioada septembrie-octombrie 2008, Primaria Romuli a reabilitat un drum forestier prin intermediul proiectului SAPARD – „Reabilitarea drumului forestier Stramba”, cu valoare de 2,6 milioane Euro, drum ce intra 700 m in interiorul sitului Natura 2000 si al Parcului National Muntii Rodnei – Rezervatie a Biosferei. Reabilitarea celor 700 m din interiorul ariei protejate nu a fost avizata de Consiliul Stiintific al Parcului.

In continuarea acestui tronson de 700 m drum, drumul a fost continuat inca 12 km pana in mijlocul Rezervatiei Stiintifice Pietrosu Mare, una dintre cele mai vechi rezervatii din tara, declarata in 1932, pe raza judetului Maramures. Desi buldozerul a fost gasit la fata locului de catre Garda de Mediu Maramures, nu s-a luat nici o masura de sanctionare a faptei.

Primaria Romuli a solicitat avizul catre Consiliul Stiintific al Parcului pentru realizarea acestui drum, dar avizul a fost negativ, intrucat legislatia in vigoare nu permite realizarea de asemenea lucrari.

Drumul creat pana in mijlocul rezervatiei stiintifice are un efect extrem de negativ asupra faunei locale, deoarece faciliteaza accesul braconierilor la ciopoarele de capre negre din caldarea glaciara Buhaiescu, rangerii Parcului intalnindu-se de nenumarate ori pe acest drum cu masini de teren. Administratia Parcului a incercat sa opreasca accesul pe acest drum prin saparea unui sant, dar in decurs de 2 saptamani, accesul a fost redeschis.

Desi Administratia Parcului National Rodna a sesizat in octombrie 2008 Garda de Mediu Maramures, Inspectoratul de Politie Maramures, Jandarmeria Montana Borsa, pedepsirea faptuitorului nu s-a realizat, pe drum observandu-se un numar din ce in ce mai mare de masini de teren".