Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) a emis joi o avertizare hidrologica pentru 19 judete din tara, acestea riscand sa fie afectate de inundatii, in urma ploilor anuntate in perioada urmatoare. Avertizarea este valabila de joi, ora 18.00, pana vineri, la aceeasi ora.

Judetele vizate sunt Maramures, Salaj, Cluj, Bihor, Hunedoara, Alba, Sibiu, Arges, Dambovita, Prahova, Buzau, Brasov, Harghita, Mures, Bistrita-Nasaud, Suceava, Neamt, Bacau si Vrancea.

Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta din Ministerul Mediului a transmis avertizarea prefecturilor din cele 19 judete.

"Avand in vedere avertizarea meteorologica emisa joi, 11 iunie, care prevede averse izolate, cu caracter torential, ce pot ce pot depasi 40-50 l/mp in zona montana, se pot produce scurgeri importante pe versanti. De asemenea, se pot forma viituri rapide ce pot avea efect de inundatii locale si cresteri semnificative de niveluri si debite pe unele rauri mici din zonele de deal si munte din nordul, centrul si sudul tarii, aferente bazinelor hidrografice: Viseu, Iza, Tur, Somes, Crasna, Barcau, Crisuri, Mures, Olt, Arges, Ialomita si Siret", precizeaza INHGA.

Cod galben de ploi si vijelii, extins in aproape toata tara

Tot joi, meteorologii au extins pentru aproape toata tara atentionarea de cod galben de precipitatii si vijelii emisa miercuri doar pentru judetele din jumatatea de vest. Potrivit ANM, in intervalul 11 iunie, ora 15 - 12 iunie, ora 18, temporar, instabilitatea atmosferica va fi accentuata in Maramures, Transilvania, cea mai mare parte a Olteniei, a Munteniei si a Moldovei si in zonele montane din intreaga tara.